København/Aarhus
70 605 105
Ventetid: 7-10 dage

Andre former for smerter

På siden Hvor har du ondt? har vi beskrevet en lang række tilstande, som vi behandler på Neurokirurgisk Smerteklinik. Hvis ikke, at du har kunnet finde dig selv på den side, er der stadig mulighed for behandling for dig, for der er mange andre former for smerter.

Se nedenfor en række af de særlige smertetilstande, som vi også har indgående viden om, og som vi behandler :

Smerter i munden
Kan f.eks opstå efter tandbehandlinger eller operationer. Nogen kan få brændende smerter i selve mundhulen og svælget, f.eks ved sygdommene glossophayngeus neuralgi og burning mouth syndome.

Smerter i næsehulen, bihuler og øregange
Kan være en del af sygdomme i trigeminus nerven, eller opstå efter indgreb, eller infektioner, f.eks efter bihulebetændelse, eller efter traumer mod ansigtet. Smerter fra kæbemusklerne kan trække ud i kæbeleddet og ind i øregangen.

Smertetilstande opstået efter blodprop i hjernen
Sådanne smertetilstande kan sidde i en hel arm eller et ben, og i nogen tilfælde i halvdelen af kroppen enten på højre eller venstre side. Det kaldes også thalamiske smerter – og de er ofte meget intense. Her på klinikken har vi vurderet og behandlet en række mennesker med dette, ellers sjældne, smertesyndrom.

Smerter til brystkasse eller mellem ribbenene
Føles ofte som et bånd omkring brystkassen, da vores nerver her løber imellem ribbenene. Kan opstå efter en ulykke, en operation på brystkassen eller på lungerne. Eller som mèn efter en discusprolaps i brysthvirvelsøjlen. Drejer det sig om nervesmerter, kaldes det intercostal neuralgi. Vi har behandlet mange mennesker for denne type smerter.

Tilstande, som vi IKKE kan behandle på Neurokirurgisk Smerteklinik :

Smerter til de indre organer. Det vil sige hjerte, lunger, mavetarmsystem, blære eller til genitalia.

Kæbesmerter

Smerter til kravebenet 
Mange, som har været involveret i biluheld med påkørsel, får et ryk fremad i selen. Udover de kendte gener til nakken, opstår hyppigt smerter over kravebenet, særligt på forsiden af brystkassen, hvor kravebenene sidder fast på brystbenet. Her sidder der et lille led, som bliver trykket, når man kastes frem i selen. Man kan få lignende skade af at falde på sin skulder. Smerterne vil ofte være slemme, når man bevæger skulderen/armen ud fra kroppen.

Smerter til bækken og korsben
Korsbensleddene er nogle af kroppens stærkeste led, da det er via dem, at al kroppens vægt skal overføres, når man er oprejst. Mange, som lider af langvarige smerter i den allernederste del af lænden, viser sig istedet at have smerter fra korsbensleddene og ikke fra ryggen. Ofte har man fået scannet lænden uden nogen forklaring på smerterne og har ikke nogen gavn af rygøvelser. Smerterne stråler ned i baller, lår og lyske. Vi har stor erfaring med at behandle dette område.

Occipital neuralgi
En sygdom til nerverne, som fra kraniekanten trækker op i baghovedet i intense smertejag. Vi kender sygdommen og der er relevante behandlingsmuligheder.

Sjældne hovedpiner
Der findes en gruppe meget sjældne hovedpiner, Trigeminale autonome hovedpiner, forkortet TAC. De trods alt hyppigste hedder bl.a. SUNA, SUNCT, hemicrania continua. De er alle karakteriseret ved, at hovedpinen er ledsaget af symptomer fra det autonome nervesystem: tåreflod, næseflod, rødme eller hævelse omkring øjet, rødme inde i øjet. Her på klinikken er vi specialister indenfor disse sjældne hovedpinetyper.

Og der er naturligvis endnu flere sjældne hovedpiner;  pga. for højt eller lavt tryk i hovedet, hovedpine efter lumbalpunktur/rygmarvsprøve, sjældne migræner som vestibulær migræne, migræne med hjernestamme aura eller abdominal migræne – en ganske særlig migræneform med anfaldsvise mavesmerter.

Smerter i lysken.
Kan opstå efter skader, operationer, feks for brok, eller spontant pga. afklemning af lårets nerve, netop der, hvor de skal passere under lyskebåndet ude ved hoften. Det kaldes meralgia paraestetica. Vi behandler ikke smerter til genitalia, men henviser til urologer og gynækologer.

Smerter i fødderne.
Fødderne er en hårdt prøvet legemsdel. Gennem livet belastes fødderne af gang – og slidtagen kan give kroniske smerter. Nogle får nerveknuder i fødderne, Mortons Neurom, som er meget smertefuldt. Mange sygdomme kan give nervesmerter i fødderne, hyppigst er nervebetændelser (polyneuropati) og nervesmerter pga. sukkersyge.

Smerter efter sukkersyge.
Det forhøjede blodsukker påvirker blodkarrene, som forsyner de allermindste nervegrene. Sidder ofte i fødderne, men man kan få nervesmerter af sukkersyge mange steder på kroppen. Der er nu studier, som viser at man kan behandle diabetiske nervesmerter med botulinumtoxin.

 

Ovennævnte er et udpluk af de desværre mange smertetilstande og hovedpiner, som mennesket kan lide af. For mange har vejen til en diagnose været lang, måske er den endda endnu ikke stillet, men du har selv en fornemmelse af, hvad der er galt? For atter andre har der været et langt behandlingsforløb, men stadig et alt for højt smerteniveau.

Du er velkommen til at ringe til os, hvis du har ondt og gerne vil vide mere om hvilke områder, vi har ekspertise indenfor. Det koster ikke noget at spørge ..