Skip to content
Menu
Menu
København/Aarhus
Ventetid for nye patienter: Juli

Migræne "Pulserende kraftig hovedpine i anfald"

Kronisk migræne

Ca. 650.000 danskere lider af migræne. De fleste har anfald med måneders mellemrum. Andre har ganske hyppige anfald og nogle har kronisk migræne, som er defineret ved mere end 15 dage med migræne om måneden.

Hvorfor får man migræne ?

Trods intens forskning kender man endnu ikke årsagen til sygdommen. Man forestiller sig, at ændret blodgennemstrømning i hjernens kar og hjernens hinder kan være medvirkende årsag til migrænen. Samtidigt ved man, at nervesystemet omkring en særlig kerne i hjernen, trigeminus, kan være involveret. Trigeminuskernen modtager og sorterer input til hjernen fra føle- og smertenerver i kraniets hud, muskler, blodkar og fra hinderne inde omkring hjernen. Hjernen har ikke nogle smertenerver – og den kan ikke selv føle smerte.

Man ved ikke, hvorfor nogen udvikler migræne. Men der er en komponent af arvelighed og i familier vil der ofte være flere med sygdommen. Der er også et element af hormon-afhængighed og hos mange kvinder opstår migrænen på bestemte tidspunkter i cyklus, ligesom den ofte ses at lindres spontant under graviditet og amning. Formentligt er det hormon-svingningerne under cyklus om provokerer migrænen frem.

Man kan også udvikle migræne efter at have slået hovedet. Det kaldes post-traumatisk migræne.

 
 
Hvordan føles migræne

Migræne er en sygdom, hvor man udvikler anfald af meget kraftig, ofte dunkende, hovedpine. Anfald varer fra timer til flere dage. Migræne er vanligvis, men ikke altid, halvsidig. Det vil sige at den sidder enten i højre eller i venstre side af ansigt og hoved.

Når man har migræneanfald, kan man også have kvalme, kaste op, have forstyrrelser af synet og være meget lysfølsom og lydfølsom.

Forud for et migræneanfald kan man have en aura. En aura kan for eksempel være synsforstyrrelser som flimmersyn, pletter for øjenene med synstab eller forstyrrelser af talen. Aura skyldes, at der forinden hovedpinen spreder sig en bølge af ændret blodgennemstrømning eller aktivitet hen over et område af hjernen, ofte over baglappen hvor synet sidder, eller hen over sprogområderne i tindingelappen.

Migræne kan ramme alle

I de minutter hvor den ændrede aktivitet breder sig hen over et område af hjernen forstyrres funktionen her og det kommer til udtryk ved aurasymptomer. Nogle får endnu tidligere tegn på et kommende migræneanfald, ofte i form af ændring af appetitten, humørændringer, træthed eller opstemthed i op til et døgn inden migræne-anfaldet. Dette kaldes migrænens “prodrom” og skyldes en påvirkning af nogle centre dybt i hjernen som regulerer vores basis-funktioner.

 
Hvem er du?

Hovedpinen er så kraftig, at du er ofte sengeliggende under et anfald. På de dage kan du ikke passe dit arbejde, studierne eller være sammen med din familie eller venner. Sygdommen forstyrrer din hverdag og nedsætter din livskvalitet.

Migrænepatienter i vores klinik har typisk et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, neurolog og har ofte fået foretaget en MR scanning af hjernen, som ikke kan vise en årsag til hovedpinen.

Du har sikkert prøvet mange forskellige slags smertestillende medicin når du har anfald. Nogle har også forsøgt medicin som skal forebygge migræneanfaldene. Mange har forsøgt manuelle behandlinger hos fysioterapeut, kiropraktorer o. lign. 

På trods heraf har du stadig mange sygedage hver måned – og måske bivirkninger til den medicin, som du er nødt til at tage.

Hvad kan vi gøre for dig?

På Neurokirurgisk Smerteklinik har vi specialiseret os i migrænebehandling.

Ved den 1. konsultation på Neurokirurgisk Smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose – herunder fastlægge din særlige migræneform. Hvis du er blevet scannet ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge dit kranium, dit nervesystem og dit syn.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. Du kan under forløbet føre hovedpinekalender, så vi sammen kan evaluere effekten af behandlingen.

Sygdommen skal behandles forskelligt fra patient til patient. Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først. Der er både medicin, som kan forebygge migræneanfald, og medicin, som afkorter og mildner selve migræneanfaldet.

Vi kan også anvende GON-blokader som en del af behandlingen.  Blokade af de store følenerver på kraniet, kan have effekt på anfaldsvis hovedpine. Injektionerne benyttes i Danmark overvejende til behandling af anfald af Hortons hovedpine, men man er i udlandet bl.a England begyndt at benytte dem også til behandling af kronisk migræne.

Der kommer hele tiden nye behandlinger for migræne. Senest er man begyndt at behandle migræne med injektion af antistoffer mod smertemolekylet CGRP. Læs mere om denne behandling her.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Botulinum toxin, populært kaldet Botox, er et naturligt forekommende stof som dannes i bakterier på samme måde, som penicillin også er et naturligt stof. Det har været brugt som neurologisk lægemiddel i dekader. Det har de senere år vist sig at have en direkte smertelindrende effekt. Botox-injektioner gives i 31 specifikke punkter omkring føle- smertenerverne hele vejen rundt om kraniet. Effekten er bekræftet i videnskabelige studier, idet halvdelen der modtager behandlingen oplever betydelig lindring af deres migræne. 

Du skal være opmærksom på at Sundhedsstyrelsen har vurderet at botox behandling for migræne/hovedpine skal foretages af en speciallæge i neurofag med ekspertise i hovedpinetilstande og ikke må foretages på en kosmetisk klinik. Neurokirurgisk Smerteklinik har ekspertisen til at udføre botoxbehandling for migræne og er godkendt hertil af Sundhedsstyrelsen.

Hvis den kroniske migræne er særligt invaliderende, kan et nerve-implantat være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden i baghovedet og tilsluttes en “pacemaker”, der både kan medføre færre anfald samt lindring af smerterne ved anfald.

Dette indgreb kaldes occipital nervestimulation (fordi baghovedet på latin hedder occiput) – eller i daglig tale blot ONS.

Du kan læse mere om vores behandlinger her.