Nervesmerter – Neuropatiske smerter

Nervesmerter – eller neuropatiske smerter –  opstår, når smertetrådene i kroppen blevet aktiveret, uden at der er fare på færde. 

Alle vores almindelige følenerver fører også smertetråde som en del af vores naturlige alarmsystem mellem hjernen og resten af kroppen. Via smertetrådene kan “fare” kommunikeres effektivt fra for eksempel en fod, som træder på noget skarpt og op til hjernen. 

Nervesmerter kan have mange årsager. De kan opstå efter direkte beskadigelse af nerven for eksempel efter en ulykke, en operation eller fordi nerven er i klemme et snærvert sted, f.eks i ryggen eller mellem muskler. 

Også en lang række sygdomme som sukkersyge, sclerose og gigtsygdomme kan give kroniske nervesmerter – fordi nervens “miljø” forandres.

Nervesmerter er ofte intens og konstante, omend intensiteten af smerterne kan veksle. De føles ofte brændende og jagende. 

Hos enkelte bliver huden over nerven også aktiveret forkert. Den bliver hyperfølsom så almindelige berøringer føles som smerter. Denne tilstand kaldes allodyni. 

Faktisk kan hele nervesystemet kan også komme i en tilstand, hvor følenerverne og endda hjernen bliver hyperfølsom for smerte. Denne tilstand kaldes sensibilisering.

Patienterne med nervesmerter i vores klinik vil typisk have et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, neurologer og andre speciallæger. 

Mange har fået foretaget en scanning af hjernen eller andre relevante områder af kroppen. Disse har ikke kunnet påvise en anden årsag til smerterne.

Du vil sikkert have prøvet mange forskellige slags medicin. På trods af heraf har du stadig rigtigt mange dage med nervesmerter hver måned – og måske mange bivirkninger til den medicin, som du er nødt til at tage.

På Neurokirurgisk Smerteklinik er vi specialiseret i nervesystemet og behandling af nervesmerter, uanset hvor på kroppen din nervesmerter sidder.

Hvad kan vi gøre for dig…

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose – at det drejer sig om nervesmerter og den bagvedliggende årsag til dine smerter.

Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet ser vi billederne igennem. Vi vil også undersøge din nakke og ryg samt hele dit nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig – herunder kirurgisk smertebehandling.

Nervesmerter skal behandles forskelligt fra patient til patient. Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først. 

Vi anvender nerve-injektioner som en del af behandlingen. Nerve-injektioner, ikke at forveksle med blokader, har god effekt på lokale nervesmerter.

Nervesmerter kan behandles med et mindre indgreb, rhizolyse. Ved behandlingen påvirkes den smertende nerve lokalt. I lokalbedøvelse lammes nerven direkte med en lille opvarmet nålespids. Et rhizolyse indgreb giver lindring i vanligvis 12–18 måneder. Indgrebet gentages da efter behov.

Kronisk neuropatiske smerter efter feks traumer eller operationer kan være særligt vanskelige at lindre. Da kan et nerve-implantat indopereret lokalt tæt på den beskadigede nerve være en mulighed. 

Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden tæt på nerven og tilsluttes en “pacemaker”. En mild strøm fra elektroden “jammer” nervesmerten med vedvarende lindring.

Du kan læse mere meget om vores behandlinger her.

Mere information:

Har du spørgsmål vedrørende vores behandlinger, er du velkommen til at ringe på
70 605 105

Relevante foreninger for patienter med ansigtssmerter :

Hovedpinesagen