Ansigtssmerter og Trigeminus-neuralgi “Jagende smerter langs kæben eller i ansigtet, ofte kun på den ene side"

Trigeminus-neuralgi

Smerter i ansigtet opstår ofte i ansigtets følenerver, trigeminusnerven, men også sygdomme i tænderne, bihulerne, kæberne eller øjensygdomme kan give smerter i ansigtet. 

Hvad er trigeminus neuralgi ?

Trigeminus-neuralgi  er en meget ubehagelig sygdom med anfald af stærke ansigtssmerter til en eller flere af ansigtets følenerver. Ingen kender årsagen til sygdommens opståen. Smerterne sidder i den ene side af ansigtet, og da ansigtets smertenerver løber i 3 store grene – èn til underkæben, èn til overkæben/under øjet og èn til panden/over øjet, vil man ofte kunne lokalisere den eller de berørte nerver meget præcist.

Man kender ikke årsagen til trigeminusneuralgi. Hos nogle skyldes tilstanden at et blodkar ligger og pulserer tæt på trigeminusnerven dybt inde i hjernen dèr hvor trigeminusnerven løber ind i hjernestammen. I sådanne tilfælde kan en operation, mikrovaskulær dekompression, på neurokirurgisk afdeling være relevant. Hos andre er det ingen blodkar langs nerven og man finder ikke en årsag til sygdommen.

Hos de fleste er Trigeminusneuralgien en daglig gene, men der kan også være perioder, hvor det er særligt slemt og perioder, hvor smerterne næsten er væk.

Hvis smerterne sidder i de nederste dele af ansigtet, kan det gøre ondt at tale, synke, spise eller hvis vinden udendørs blæser mod huden. Nogen kan have besvær med at barbere sig eller børste tænder – eller have ondt i øjnene.

De tre nervegrene med trigeminusneuralgi
Atypiske ansigtssmerter

Andre former for kroniske ansigtssmerter kan opstå i ansigtets følenerver efter slag mod hovedet, efter operationer, tandbehandlinger eller pga. sygdomme til bihulerne. Smerter til ansigtet kan også opstå uden at man kan finde den bagvedliggende årsag, ligesom med andre nervesmerter.

Man kan også have smerter til ansigt og kæber, for eksempel på grund af spændinger i de store tyggemuskler eller fordi man skærer tænder.

Smerter af andre årsager end den klassiske trigeminus neuralgi, kan ligne disse smerter, men ofte er de atypiske ansigtssmerter mere konstante end anfaldsvise og kan være lokaliseret til nerver i begge sider af ansigtet.

Hvem er du?

De mennesker med ansigtssmerter som kommer i vores klinik har ofte et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, neurologer, øjenlæger, ørelæger og tandlæger.

Mange har fået foretaget en scanning af hjernen og ansigtetsskelettet, som ikke kan påvise en årsag til smerterne.

Du vil sikkert have prøvet mange forskellige slags medicin. På trods af heraf har du stadig rigtigt mange dage med ansigtssmerter hver måned – og måske bivirkninger til den medicin, som du er nødt til at tage.

På Neurokirurgisk Smerteklinik har vi specialiseret os i behandling af kroniske ansigtssmerter og trigeminus neuralgi.

Læs mere om vores behandlinger for trigeminus-neuralgi :
Hvad kan vi gøre for dig…

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose – hvad skyldes dine ansigtssmerter.

Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet, ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge dine kranium og dit nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig – herunder gennemgå mulighederne for kirurgisk smertebehandling.

Ansigtssmerter skal alle behandles forskelligt afhængigt af årsagen til smerterne. Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først.

Mange former for smerter til ansigtet kan behandles ad kirurgisk vej. Vi anvender nerve-injektioner som en del af behandlingen.

Nye studier har vist smertelindrende effekt at indsprøjtning med botulinum toxin, populært kaldet Botox, omkring de små følenerver i huden over området hvor der er ansigtsmerter. Effekten er så overbevisende at det amerikanske neurologiske selskab har anbefalet behandlingen. Det benyttes nu på enkelte danske neurologiske afdelinger.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Du skal være opmærksom på at sundhedsstyrelsen har vurderet at botox behandling for smerter skal foretages af en speciallæge i neurofag med ekspertise i smertetilstande og ikke må foretages en kosmetisk klinik.

Kæbesmerter og andre smertende muskelkramper i ansigtet kan også i visse tilfælde lindres af små botox injektioner i musklen.

Nogle smerter til ansigtet kan behandles med et mindre indgreb, i lokalbedøvelse, rhizolyse, Efter små præcise læsioner i følenerven, kan nerven ikke kan lede smerter, og beskeden om smerte derfor ikke når frem til hjernen. På den måde føles smerten mindre intens eller slet ikke. Et rhizolyse giver lindring i vanligvis 12–18 måneder. Indgrebet gentages da efter behov.

Hvis smerterne er særligt vanskelige af lindre, kan et nerve-implantat være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden og tilsluttes en “pacemaker”, der giver vedvarende lindring af smerterne.

Operation for trigeminus neuralgi foretages på neurokirurgisk afdeling. Den mikrovaskulære dekompression hvor et kar presser på nerven eller indgreb hvor man påvirker trigeminus-nervens “ganglion” op igennem kraniebunden med enten ballon, glycerol eller varme. Frederikke Aabo-Rosendal er uddannet trigeminus-kirurg og har indgående kendskab til de kirurgiske muligheder og kan vejlede om disse og henvise dig til det rette indgreb på den rette afdeling på Universitetshospital.

Du kan læse mere meget om vores behandlinger her.