Kender du til teorien om “Gate of pain”

Teorien om “gate of pain” handler i korte træk om at “forstyrre” nervetrådene. Ved at fylde nervetrådene op med andre “informationer”, er der ikke plads til at transmittere smerte til hjernen, og derved føler man mindre smerte.  Det kan bruges aktivt i behandling af kroniske smerter.

Kan du huske, når man som lille barn havde slået sig – og ens mor sagde “Skal jeg puste på det ?” – og så hjalp det faktisk lidt på smerten.

Da man så blev lidt større, skulle ens mor ikke puste længere – for nu vidste man godt, at det var snyd. Men det er ikke rigtigt – for berøring kan faktisk dæmpe følelsen af smerter. 

Vores følenerver sender impulser fra nerverne i periferien og ind til centralnervesystemet via rygmarven til hjernen. Den enkelte følenerve indholder mange forskellige fibre, der løber side om side, og som fører forskellig information med sig.

Det kan være information om varme og kulde, om almindelig berøring eller følesans, om vibration og lignende. Og så fører nerven også information om smerter med sig.

Har man smerter fra et område, for eksempel sit knæ, sender følenerverne herfra besked om smerter ind til hjernen. Smertefibrene løber i nerven fra knæet til hjernen. Men hvis huden omkring knæet samtidigt stimuleres med en almindelig berøring, sender hudens almindelige følefibre også besked ind til hjernen.

Beskeden om både smerten og berøringen skal altså “transmitteres” samtidigt – eller parallelt. Det forstyrrer transmissionen op gennem nervesystemet, og signalet fra smertefibrene i knæet til hjernen reduceres. Man føler simpelthen mindre smerter.

Det kaldes også teorien om “Gate of pain”, og det kan man bruge aktivt, hvis man føler smerter.

For hovedpine kan det for eksempel ofte hjælpe at tage et bad. Når strålerne fra bruseren berører hovedbunden, påvirker man følenervenerne på kraniet – og det kan lindre følelsen af hovedpine.

Næste gang et barn falder og slår sig, så husk at det hjælper at puste på det ømme sted – uanset hvor gammelt barnet er.