Bruxisme – Tænderskæren kan give hovedpine

Mange mennesker har ubevidst natlige kæbespændinger, hvor kæberne enten presses hårdt sammen eller skurrer frem og tilbage under søvnen. Det hedder bruxisme og det kan give hovedpine om dagen.

Studier med elektrofysiologiske målinger har vist, at kraften, som  man spænder kæbemusklerne med om natten, er meget stor, ofte musklens maksimale spænding. Andre studier har vist, at kæbespændingerne opstår under visse dele af søvnen, nemlig de søvnfaser hvor man sover lettest, imens der feks ikke er kæbespændinger i den dybeste søvn. Under REM søvnen, som er drømmesøvnen, er man vanligvis helt slap i musklerne, men der kan opstå kæbespændinger under drømme på samme måde som når nogle mennesker taler, går og lignende under REM søvnen.

Årsagen til natlige kæbespædninger er ukendt, men studier har vist at mennesker med kæbespændinger har øget koncentration af stresshormonet “katecholamin” i urinen og stresshormonet “kortisol” i deres spyt – så et forhøjet alarmberedskab i kroppen udløst i hjernen kan være en medvirkende årsag. Desuden er der evidens for at mennesker med kæbespændinger har “mikro-opvågninger” om natten og dårligere søvnkvalitet. Tendensen til kæbespændinger er desuden arveligt betinget, tvillingerstudier har bekræftet dette.

Når man vågner, er man ganske uvidende om, at man i flere timer om natten har haft stærke spændinger i kæbemusklerne, men man føler ømhed til dels tyggemusklen foran øret, dels til tygemusklerne i tindingerne på siden af hovedet samt evt smerter til tænder, kæbeled, ansigt og ledsagende spændingshovedpine.

Har man mistanke om kæbespændinger, skal man kontakte sin tandlæge for allerførst at få undersøgt, om der i tænderne er tegn på natlige kæbespændinger i form af slibesskaber eller små knusninger af emaljen. Ofte vil en bideskinne være den første behandling til at afhjælpe Bruxisme. En bideskinner beskytter tænderne, men grundlæggende fortsætter man på trods af skinnen med at spænde i kæben om natten.

Ved botoxbehandling behandler man derimod både selve sygdommen samt dens følgetilstande, hovedpine, muskelsmerterne, tandsmerter – samt ikke mindst beskytter tænderne mod skader.  Botox mindsker kæbemusklernes maksimale spændingskraft uden af påvirke musklens funktion og dermed evnen til at tygge og tale.

Links til yderligere information og kilder :

Association between tension-type headache and migraine with sleep bruxism: a systematic review. 
De Luca Canto G, Singh V, Bigal ME, Major PW, Flores-Mir C. Headache. 2014 Oct;54(9):1460-9. Review.

Applications of botulinum toxin in dentistry: A comprehensive review.
Srivastava S, Kharbanda S, Pal US, Shah V. Natl J Maxillofac Surg. 2015 Jul-Dec;6(2):152-9.