MOH – Når hovedpinepiller giver hovedpine

Op mod 100.000 danskere lider af medicinoverforbrugs-hovedpine. Mange forskellige typer smertestillende medicin og migrænemedicin kan ved for hyppigt indtagelse føre til udvikling af tilstanden.

Medicinoverforbrugshovedpine (MOH) er en kronisk hovedpineform, der opstår på baggrund af et for højt forbrug af smertestillende medicin og/eller migrænemedicin.

I Skandinavien er de hyppigste typer af overforbrugt medicin paracetamol og NSAID. I et stort dansk studie, hvor en befolkningsundersøgelse af hovedpine med over 68.000 personer blev sammenholdt med lægemiddelstatistikregisteret, viste forskerne, at en stor andel af patienter med kronisk hovedpine havde et stort forbrug af håndkøbsmedicin paracetamol (25%), NSAID (37%). Mange fik også receptpligtig morfin (32%).  Det især uhensigtsmæssigt at behandle patienter med hovedpine med opioider, idet det er en udokumenteret behandling for hovedpine med lille effekt på hovedpinen og stor risiko for udvikling af afhængighed.

De bagvedliggende mekanismer i udviklingen af MOH undersøges fortsat. Der er dog en klar hypotese fra eksperimentelle dyrestudier om, at hyppig eksponering for smertestillende medicin hos personer med hovedpine medfører en central sensibilisering af nervesystemet.

Kernen i behandlingen af MOH består af 2 måneders medicinsanering, som enten kan være et brat ophør af al smertestillende medicin eller nedtrapning til højst 2 dage om ugen med analgetika. Det skal suppleres af grundig rådgivning, støtte og behandling af eventuelle abstinenssymptomer med støttemedicin. De fleste patienter vil opleve 1-2 ugers forbigående forværring af hovedpinen samt abstinenssymptomer, men herefter forsvinder den medicininducerede hovedpine helt.

Links til yderligere information og kilder :

http://www.irf.dk/download/rationelfarm7_2016.pdf

Prescription pain medications and chronic headache in Denmark: implications for preventing medication overuse. Westergaard ML1, Hansen EH, Glümer C, Jensen RH. Eur J Clin Pharmacol. 2015 Jul;71(7):851-60.

Medication overuse, healthy lifestyle behaviour and stress in chronic headache: Results from a population-based representative survey. Westergaard ML, Glümer C, Hansen EH, Jensen RH. Cephalalgia. 2016 Jan;36(1):15-28.