Jag i hovedet – eller jagende hovedpine

Får du jag i hovedet, kan det skyldes en særlig slags hovedpine, som på engelsk og i den internationale hovedpine klassifikation har sit eget navn: “Stabbing headache”. Ofte bruges det mere malende “Ice pick headache”.

Jagende hovedpine er karakteriseret af anfaldsvise, ultrakorte, intense, jagende smerter i hovedet. Det føles rent faktisk som om en syl, ganske uden varsel, stikkes ind i hovedet.

Anfaldene varer kun få sekunder, og vanligvis få man kun enkelte anfald pr dag – men da jagene er meget intense, er de meget forstyrrende og kan være ledsaget af kortvarig kvalme, opkastning, lysfølsomhed og svimmelhed.


Sjældnere kan man opleve fornemmelsen af stødlignende smerter eller blødninger i “det hvide” i øjenæblet (sclera). Hovedpinen kan ogstå opstå om natten, hvor man pludseligt vækkes fra søvnen.

Jag i hovedet opstår oftest i tindingen og panderegionen eller omkring øjnene, men der kan også være jagende smerter på toppen af hovedet eller f.eks. inde i øret. Vanligvis skifter jagene lokalisation, så det ikke er det samme sted på kraniet, at jagene opstår.

Og hvad er årsagen til disse ubehagelige stik?

Forskerne ved endnu ikke hvorfor nogen får disse jag i hovedet, men man mener at det skyldes en signalfejl i hjernen. Man ved dog at der er øget risiko for at udvikle sygdommen hvis man i forvejen lider af migræne. Og at migræne formentligt skyldes en øget følsomhed i de centre i hjernen som er med til at regulerer inputs fra kraniets og ansigtets følenerver. Således oplever 40% af alle migrænikere denne hovedpine oveni deres vanlige migræne og ofte i samme område af hovedet som migrænen.  Man ved også at jagene ofte opstår i hverdagsagtige situationer som f.eks. i forbindelse med sult eller træthed.

Det er naturligvis vigtigt at udelukke andre årsager til intens, jagende hovedpine inden man stiller diagnose “Ice pick headache”.

Sidder de jagende smerter f.eks udelukkende til panden eller ned i ansigtet kan det dreje sig om en anden sygdom kaldet trigeminusneuralgi. Sidder smerterne inde i øjet skal man opsøge en øjenlæge og blive undersøgt, da nogle alvorlige sygdomme, som f.eks øget tryk inde i øjet, kan give jagende øjensmerter.

Sidder smerterne omkring øjet kan det dreje sig om Klyngehovedpine . Eller om nogle sjældne hovedpineformer kaldet SUNCT (Short-lasting unilateral neuralgiform headache with conjunctival injection and tearing) og SUNA (short-lasting unilateral neuralgiform headache attacks with cranial autonomic features).

Disse hovedpineformer er også pludselige, jagende, intense smerter, ofte lokaliseret i det samme område af kraniet fortil samt omkring øjnene, men de er karakteriseret ved en meget højere frekvens med op til 200 anfald pr dag. Desuden er  hovedpinen ved disse sygdomme ledsaget andre symptomer som tåreflod, hængende øjenlåg, hævelse af øjenlåget, stoppet næse, og rødt øje.

Hvis den jagende hovedpine er særligt forstyrrende, for eksempel hvis den opstår oftere end få gange om dagen, kan den behandles ganske effektivt med medicin. Det vigtigste, som patient med denne hovedpineform, er at vide at den jagende hovedpine ikke er farlig – om end den er forstyrrende.