Facetled – hyppig årsag til smerter i ryggen

Rigtigt mange mennesker har smerter i ryggen, som stammer fra små nerveender i deres facetled. Ofte opstår smerterne pga. slidtage, som fører til facetledsartrose. Facetledsartrose er således blot en andet navn for slidgigt i facetleddene.

I ryggens facetled sker alle ryggens bevægelser. Derfor udsættes facetleddene, særligt i nakken og i lænden, over årene for en enorm påvirkning. Og derfor får vi alle facetledsartrose, i takt med at vi bliver ældre. Det fører til stivhed i ryggen, men hos mange desværre også til smerter og tendens til låsninger i ryggen eller nakkehold.

Hvor har du ondt ?

Hvor har du ondt ?

Hvad er et facetled og facetledsartrose?

Facetled er små ægte led, der forbinder to hvirvler på bagsiden af rygsøjlen. Mellem to hvirvler sidder der 2 facetled, et på højre og et på venstre side. Vi har en hel stribe af dem hele vejen ned langs rygsøjlen.

Ialt har vi 60 facetled, som holder hvirvlerne sammen og som giver rygsøjlen stabilitet og styrer ryggens bevægelser. Facetleddene er særligt indrettede til at regulere, hvor meget vi kan bøje os forover, bøje os bagud, samt rotere til siderne.

Inde i selve facetleddet står der en smule ledvæske, ligesom i andre af kroppens led. Det er ofte gnidninger i denne væske, som giver de smældende, knækkende lyde, man ind imellem hører fra ryggen, feks ved rygbehandlinger hos fysioterapeuten, kiropraktoren – eller når du strækker dig om morgenen.

I ryggen foregår der derfor til stadighed og ved nærsagt enhver bevægelse i kroppen medbevægelse i facetleddene og derfor udsættes facetleddene over årene for en betydelig belastning med mange millioner små bevægelser.

Mange har oplevet aflåsninger i ryggen. Låsninger i facetleddene kan opstå når slidtagen får ledfladerne til at passe dårligere sammen, så de ikke længere blot kan glide frit i forhold til hinanden. Det giver udtalt stivhed og smerter i ryggen i det område, hvor facetleddene har sat sig fast. 

Facetledslåsninger går vanligvis over af sig selv i løbet af nogle få dage til uger, men nogen oplever desværre, at facetledslåsningen bliver kronisk.

Med tiden udvikler mange slidgigt i de små facetled på grund af den daglige slidtage. Med slidtagen følger smerter i ryggen. Smerterne i facetleddene sidde ofte i brystryggen, men kan sidde ethvert sted i ryggen, således også i nakken og lænderyggen.

Facetledssmerter føles oftest som en dyb smerter og ofte forværres smerterne ved bevægelse. Fra området med smerter kan man få udstrålende smerter lokalt ud i rygmuskulaturen eller i sjældnere tilfælde som et bånd omkring brystkassen eller fra nakken ud i arme eller fra lænden ned i benene.

Hvordan behandles facetledsartrose

Slidtage i facetleddene skal vanligvis ikke behandles kirurgisk. Undtagelsen er hvis slidtagen får facetleddene til at danne nyt knoglevæv og derved blive for store. De kan komme til at trykke på den rygmarvsnerve, som passerer foran facetleddet. Da kan indgrebet “facetektomi”, hvor en del af facetleddet fjernes, komme på tale.

I de allerfleste tilfælde behandles istedet med smertestillende medicin. Man kan også afsøge facetledsblokader. Ved facetledsblokader indsprøjtes ultralydsvejledt en smule binyrebarkhormon ved facetleddet for at mindske irritationstilstanden.

Links til yderligere information og kilder :

Generelt om sygdom i facetled (engelsk)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541049/

Om slidgigt i facetleddene (engelsk)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012322/

Om facetleds syndrom i lænden (engelsk)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6206372/pdf/13244_2018_Article_638.pdf