Facetled – hyppig årsag til smerter i ryggen

Facetled er små ægte led, der forbinder to hvirvler på bagsiden af rygsøjlen. Mellem to hvirvler sidder der 2 facetled, et på højre og et på venstre side. Vi har en hel stribe af dem hele vejen ned af rygsøjlen.

Ialt har vi 60 facetled, som holder hvivlerne samme og som giver rygsøjlen stabilitet og styring i sine bevægelser. Facetleddene er særligt indrettede til at regulere, hvor meget vi kan bøje os forover, bøje os bagud, samt rotere til siderne.

Inde i selve facetleddet står der en smule ledvæske, ligesom i andre af kroppens led. Det er gnidninger i denne væske, som giver de smældene, knækkende lyde man ind imellem hører fra ryggen, feks ved rygbehandlinger hos fysioterapeuten, kiropraktoren – eller når du strækker dig om morgenen.

I ryggen forgår der derfor til stadighed og ved nærsagt enhver bevægelse i kroppen medbevægelse i facetleddene og derfor udsættes facetleddene over årene for en betydelig belastning med mange millioner små bevægelser.

Mange har oplevet aflåsninger i ryggen. Disse skyldes vanligvis aflåsninger i de små facetled, som forstyrer bevæglserne i et eller flere segmenter af ryggen med udtalt stivhed og smerter i ryggen i dette område. Facetledslåsninger går vanligvis over af sig selv i løbet af nogle få dage til uger.

Med tiden udvikler mange slidgigt i de små facetled på grund af den daglige slidtage. Med gigten følger smerter i ryggen. Smerterne i facetleddene sidde ofte i lænden, men kan sidde ethvert sted i ryggen, således også i nakken og brystryggen.

Facetledssmerter føles oftest som en dyb smerter og ofte forværres smerterne ved bevægelse. Fra området med smerter kan man få udstrålende smerter lokalt ud i muskulaturen eller i sjældnere tilfælde ud i arm eller ben.

Slidtage i facetleddene kan eller skal vanligvis ikke behandles kirurgisk. Undtagelsen er hvis slidtagen får facetleddene til at danne nyt knoglevæv  og derved blive størrer så de kommer til at trykke på den rygmarvsnerven som passerer foran facetleddet. Da kan indgrebet “Facetektomi” hvor størrelse af facetledde reduceres med kirurgi komme på tale.

I de allerfleste tilfælde behandles istedet med smertestillende medicin. Man kan også afsøge facetledsblokader. Ved facetledsblokader indsprøjtes ultralydsvejledt en smule binyrebarkhormon ved facetleddet for at mindske irritationstilstanden.