“Do no harm” – Om neurokirurg Henry Marsh

”Jeg er ofte nødt til at skære ind i hjernen, og jeg hader at gøre det”

Dette er et citat af Henry Marsh, en nu pensioneret hjernekirurg fra England. Han er forfatter til 2 bøger om livet som hjernekirurg :”Do no harm” (2014) og “Admissions: A life in Brain Surgery” – på dansk  “Hverken solen eller døden, indrømmelse” (2017). Hans bøger er udgivet i over 30 lande, og han har solgt flere end 100.000 kopier på verdensplan.

I maj 2018 kunne man høre ham i Den Sorte Diamant, København, reflektere over og dele sine erfaringer fra en langt liv som neurokirurg.

Efter et langt liv med hjernekirurgi i centrum, efter at have tilbragt næsten 40 år med fingrene i folks hoveder er han en naturvidenskabens mand. Opdraget i et kristent hjem mener han, at svarene på de vigtigste spørgsmål om menneskets eksistens skal findes i naturvidenskaben. Marsh er en rationel mand, som gerne diskutere alt fra hjernedød, og aktiv dødshjælp, over etik, religion og sundhedsvæsen til neurostimulation.

Hvor har du ondt ?

Vi behandler 10 forskellige smerte-tilstande på Neurokirurgisk Smerteklinik.

“Mennesket er sin hjerne”, som han siger.

Med kompromisløs ærlighed fortæller han, om hver dag at skulle balancere på en knivsæg. Om livstruende situationer, man som neurokirurg skal håndtere og tage ansvaret for. Hvordan det føles bogstaveligt at stå med et andet menneskes liv i hænderne, at skære i det stof, der skaber vores tanker, følelser og dermed livet?

Med andre ord: Hvordan er det at være hjernekirurg? Hvordan er det at arbejde med en så lille fejlmargin? Om den hårfine grænse mellem succes og fatale fejltrin. Om vores forhold og forventninger til livet, døden – og til lægerne. Om hvordan det er hver dag at stå med et enormt ansvar og samtidig ofte måtte kæmpe med systemer og regler: “Mankind can not bear very much reality; not doctors, nor their patients”, som han siger.

Hvordan træffer man det svære valg om at operere eller, måske endnu sværere, at lade være med at operere? Og hvordan lever man med konsekvenserne, når det går galt? Her mener Marsh at det er vigtigt at kirurger føler sorg, når operationerne går galt.

Nedenfor et par af hans citater med en varm anbefaling af at læse hans bøger – og høre ham fortælle, skulle man være så heldig at få muligheden:

Frederikke Aabo-Rosendal og Henry Marsh
Frederikke Aabo-Rosendal og Henry Marsh

“Jo mere man lærer om hjernen, om vores jegs sande natur, desto mærkeligere bliver den”.

“Hjernekirurgi er et håndværk – og et rystende groft et af slagsen, når man tænker på, hvor uendelig komplekst objektet er. Forholdet mellem neurokirurgi og neurovidenskab er lidt som forholdet mellem blikkenslager-arbejde og kvantemekanik”.

“Folk tror, at folk, der ved noget om hjernen, kan fortælle dem meningen med livet, – det er en meget stor fejltagelse.”

Og ikke mindst: ‘It’s through mistakes that we learn; success teaches one very little”.

Det var en interessant aften i en totalt udsolgt sal.

Links til yderligere information og kilder :

Politikens forlag, der udgiver Henry Marshs bøger på dansk

BBC udsendelse om Henry Marsh

Kan vi hjælpe ?

Vi tilbyder en række specialiserede smerte-behandlinger inden for neurokirugi