Hvorfor kan en GON-blokade lindre din hovedpine?

En GON-Blokaden er en behandling, som vi ofte anvender her på klinikken ved behandling af hovedpine og migræne.

Vi oplever dog ofte, at en GON-blokaden bliver forvekslet med en “almindelig” blokade, som læger bruger til behandling af muskler, led og ømme punkter – en GON-blokaden er faktisk noget helt andet.

Det er nemlig en blokade af selve nerven, så blokaden derved manipulerer med dit smertesystem. Læs mere om selve GON-blokaden her.

Hvor har du ondt ?

Hvor har du ondt ?

De occipitale nerver

GON står for Greater Occipital Nerve (frit oversat til den store baghoved-nerve), og det er fordi at GON-blokader gives til nakken /baghovedet, hvor man kan få adgang til de store følenerver, der løber op til hovedet (de occipitale nerver). 

Occipitalis-nerverne forsyner vores baghoved, toppen af nakken under kraniekanten, bagsiden af øret og området over de bagerste dele af underkæben med sensoriske nerver. De leder følesans og smertesignaler fra dette område og ind til smertecentre inde i hjernen.

Nerverne starter oppe på toppen/siderne af hovedet, løber henholdsvis ned ad baghovedet/bagud henover ørerne til de når kraniekantet og fæstet af nakkemusklerne. Herfra løber nerverne ind igennem musklerne og via kanaler i de øverste nakkehvirvler ind til centralnervesystemet

Nervernes påvirkning af smertecentre i hjernen

Inde i hjernen ender occipitalisnerverne i den allerøverste del af rygmarven, men de er – via et område med det meget lidt mundrette navn det trigemino-cervicale kompleks – forbundet med de sensoriske nerver som, leder smerte fra ansigtet og panden ind til trigeminuskernen og andre smertecentre i hjernen.

Det er bl.a. derfor, at spændingshovedpine, som stammer fra nakken, kan sidde i panden og det er også derfor, at nogen kan fremprovokere deres pandehovedpine frem ved at trykke på occipitalisnerverne i baghovedet. Det kan også være en af forklaringerne på, at man kan bryde hortons-hovedpineanfald, som sidder fortil omkring øjet og i pande med en blokade occipitalt.

Da det trigemino-cervicale komplex også består af sensoriske smertenerver fra panden (nervus suprorbitalis og nervus supratroclearis) og fra tindingerne (nervus auriculotemporalis) – er man nogen steder begyndt at supplere GON-blokaden med samtidig blokade af disse nerver.

Rigtigt interessant er det, at øget smertefølsomhed i netop det trigemino-cervicale complex menes at være en del at sygdomsmekanismen ved migrænesygdom. Og på den vis ville både de occipitale nerver, men også nakke-problemer kunne påvirke en migrænesygdom.

Disse områder af hjernen er med til at regulere vores smerteoplevelse. Og ved en række hovedpinetilstande er smertefølsomheden i disse centre abnormt forstærket. En af forklaringerne på den smerte – og hovedpine lindrende effekt af en GON-blokade er, at man mindsker input til de hyper-sensitive smertecentre

Ved en GON-Blokade injiceres 2 punkter på hver side af baghovedet
Ved en GON-Blokade injiceres 2 punkter på hver side af baghovedet
Hvilke smertetilstande kan lindres af en GON-blokade?

En GON-blokade er måske mest kendt for at kunne afbryde anfald af Hortons hovedpine og akut migræne, men GON-blokade kan også anvendes ved andre former for hovedpine, hvor de occipitale nerver er involveret  – og det er de ofte.

GON behandlingen kan f.eks lindre tilstanden occipital neuralgi, som er stødende, intense nervesmerter i baghovedet. Occipital neuralgi minder om trigeminusneuralgi, hvor de tilsvarende smerter blot sidder i ansigtet.

Behandlingen benyttes også ved cervicogen hovedpine, som er hovedpine, der stammer fra nakken pga. muskelspændinger eller efter ulykker med vrid i nakken – dvs. en slags spændingshovedpine.

Test din hovedpine

Det område, hvor nerverne løber ind under kraniekanten, er meget ømt hos mange med hovedpine-sygdom. Prøv at mærke på dig selv sådan her:

Lige bag den nederste del af dit øre kan du mærke et rundt knoglefremspring. Bag dette knoglefremspring, lige ved overgangen mellem det hårde kranium og de blødere muskler.

Dér kan du prøve at trykke til med en finger. Gør det ondt? Også mere ondt end andre punkter? Gør det ondt også et stykke tid efter, at du har flyttet fingeren? Trækker det op i baghovedet – eller får du ligefrem hovedpine og trykken i panden?

Da kan dine occipitalis-nerver meget vel være en del af din hovedpinesygdom.

På det helt lavpraktisk plan vil mange med hovedpinesygdom – hvad enten det er spændingshovedpine eller migræne  – ofte opleve en form for lindring ved berøring eller let massage hen over toppen af nakken. Egentligt er det en occipitalis-nerve-massage, som snyder din hjerne til at skrue lidt ned for smerteblusset.

Med det ovenfor beskrevne er det pludseligt ikke så underligt, at man kan lindre mange forskellige hovedpinetilstande med GON-blokade. Ved denne behandling injiceres en kombination af langtidsvirkende lokalbedøvelse og en smule binyrebarkhormon ind under huden omkring occipitalis nerverne. På den facon kan man snyde smertesystemet, ikke kun i baghovedet, men også i panden, via hjernen.