Hortons Hovedpine “Anfald af ekstrem hovepine omkring det ene øje”

Hortons hovedpine – Klyngehovedpine

Hortons hovedpine, også kaldet Klyngehovedpine (på engelsk cluster headache), er en mere sjælden form for hovedpine. Heldigvis, for den er meget pinefuld.

Hvorfor får man Hortons hovedpine

Trods intens forskning kender endnu man ikke årsagen til sygdommen. Man forestiller sig, at ændret blodgennemstrømning i visse hjerneområder kan være medvirkende årsag til smerterne. Samtidig ved man at det autonome nervesystem er involveret og det er fra dette nervesystem af de for sygdommen særlige symptomer til øjet og huden opstår. Formentligt er også en dybtliggende “gammel” del af hjernen involveret, hypothalamus. Fra hypothalamus reguleres vores grundrytmer; døgnrytme, appetit og bevidsthedsniveau. Studier af blodgennemstrømningen og dermed aktiviteten i hjernecellerne i hypothalamus og andre dybtliggende områder i hjernestammen vist at være øget under et anfald.

Hortons hovedpine
Et klassisk Hortonsanfald

Ved Hortons hovedpine udvikler man anfald af intense smerter i eller omkring det ene øje. Ofte kommer anfaldene altid på den samme side. Mange oplever inden et anfald uro eller murren i området og kan fornemme at et anfald er på vej.

Samtidig med smerterne kan øjet blive rødt og løbe i vand. Pupillen kan ændre størrelse og øjenlåget kan hænge slapt ned. Også huden omkring øjet kan være påvirket og øjenomgivelserne kan hæve op. Nogle oplever sammen med anfaldet agitation, dvs. en udtalt uro og ophidselse.

De fleste patienter har anfald flere gange dagligt i perioder på uger til måneder – afbrudt af flere måneders smertefrihed. Nogle har dog ingen smertefrie perioder men anfald året rundt. Dette kaldes kronisk Hortons hovedpine.

Smerterne ved anfald er så intense, at man intet kan foretage sig under et anfald. Sygdommen påvirker mulighederne for at passe et job, studierne og have en almindelig dagligdag med familien.

Patienterne med klyngehovedpine/Hortons hovedpine på vores klinik har typisk et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, neurologer, øjenlæger og har fået foretaget en MR scanning af hjernen, som ikke kan vise en anden årsag til hovedpinen. Mange patienter har været lang tid om at få stillet den rette diagnose.

Læs mere om vores behandlinger for nervesmerter :

Hvad kan vi gøre for dig…

Hvis du har anfald som beskrevet ovenfor, er det vigtigt at få stillet den rigtige diagnose, da behandlingen af Hortons hovedpine adskiller sig væsenligt fra behandling af andre slags hovedpiner. Samtidig skal andre, herunder alvorlige, årsag til de intense smerter udelukkes.

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi derfor først sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose. Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge dit kranium, din ryg og dit nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. Du skal under forløbet føre kalender over dine anfald så vi sammen kan evaluere effekten af behandlingen. 

Ofte vil man kunne behandle med ilt-inhalation under anfald i kombination med forebyggende behandling med medicin som skal nedsætte antallet af anfald.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Behandling med ilt ordineres i samarbejde med en sygehusafdeling. Hos nogen Hortons-patienter kan en klynge af anfald brydes effektivt med en GON blokade som også gives her på klinikken.

Nogle tilfælde er særligt vanskelige af behandle.Et nerve-implantat kan da være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres enten under huden i baghovedet eller dybt bag kæbeknoglen og tilsluttes en “pacemaker”, der giver vedvarende lindring af smerterne.

I Danmark benyttes to forskellige indgreb med indoperation af elektrode til behandling af Hortons hovedpine. Det ene indgreb kaldes Occipital NerveStimulation (fordi baghovedet på latin hedder occiput) – eller i daglig tale blot ONS. Her implanteres elektroden under huden i baghovedet. Det andet hvor implantatet ligges ind dybt i kraniet bag kæberne til  SphenoPalatinum Ganglion eller i daglig tale SPG.

Du kan læse mere meget om vores behandlinger her.