Hortons hovedpine – Klyngehovedpine

Hortons hovedpine, også kaldet Klyngehovedpine (på engesk cluster headache), er en mere sjælden form for hovedpine. Heldigvis, for den er meget pinefuld.

Ved Hortons hovedpine udvikler man anfald af intense smerter i eller omkring det ene øje. 

Samtidig med smerterne kan øjet blive rødt og løbe i vand. Pupillen kan ændre størrelse og øjenlåget kan hænge slapt ned. Også huden omkring øjet kan være påvirket og øjenomgivelserne kan hæve op.

De fleste patienter har anfald flere gange dagligt i perioder på uger til måneder – afbrudt af flere måneders smertefrihed. Nogle har dog ingen smertefrie intervaller. De har anfald året rundt. Dette kaldes kronisk Hortons hovedpine. 

Smerterne ved anfald er så intense, at man intet kan foretage sig under et anfald. Sygdommen påvirker mulighederne for at passe et job, studierne og have en almindelig dagligdag med familien.

Trods intens forskning kender endnu man ikke årsagen til klyngehovedpine. Man forestiller sig, at ændret blodgennemstrømning i visse hjerneområder kan være medvirkende årsag til smerterne. 

Patienterne med klyngehovedpine/Hortons hovedpine på vores klinik har typisk et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, neurologer, øjenlæger og har fået foretaget en MR scanning af hjernen, som ikke kan vise en anden årsag til hovedpinen. Mange patienter har været lang tid om at få stillet den rette diagnose.

Hvad kan vi gøre for dig…

Hvis du har anfald som beskrevet ovenfor, er det vigtigt at få stillet den rigtige diagnose, da behandlingen af Hortons hovedpine adskiller sig væsenligt fra behandling af andre slags hovedpine – blandt andet kan klyngehovedpine behandles med ilt-inhalationer.

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose. Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet ser vi billederne igennem. Vi vil også undersøge dit kranium, din ryg og dit nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig – herunder kirurgisk smertebehandling. Du skal under hele forløb føre kalender over dine anfald så vi sammen kan evaluere effekten af behandlingen. Behandling med ilt ordineres i samarbejde med en sygehusafdeling.

Nogle Hortons hovedpine er særligt vanskelige af behandle.

Et nerve-implantat kan være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden i baghovedet og tilsluttes en “pacemaker”, der giver vedvarende lindring af smerterne. 

Dette indgreb kaldes occipital nervestimulation (fordi baghovedet på latin hedder occiput) – eller i daglig tale blot ONS.

Du kan læse mere meget om vores behandlinger her.

Mere information:

Relevante patientforeninger :

Hortonforeningen

Har du spørgsmål vedrørende vores behandlinger, er du velkommen til at ringe på
70 605 105