Skip to content
Menu
Menu
København/Aarhus
Ventetid for nye patienter: Juli

Hortons Hovedpine “Anfald af ekstrem hovepine omkring det ene øje”

Hortons hovedpine – klyngehovedpine

Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine (på engelsk cluster headache), er en sjælden form for hovedpine. Heldigvis, for den er meget pinefuld.

Hvorfor får man Hortons hovedpine

Trods intens forskning kender man endnu ikke årsagen til sygdommen. Man forestiller sig, at ændret blodgennemstrømning i visse hjerneområder kan være medvirkende årsag til smerterne. Samtidig ved man, at det autonome nervesystem er involveret. Det er fra dette nervesystem, at de for sygdommen særlige symptomer til øjet og huden opstår.

Formentligt er også en dybtliggende “ældgammel” del af hjernen involveret, hypothalamus. Fra hypothalamus reguleres vores grundrytmer; døgnrytme, appetit og bevidsthedsniveau. Studier af blodgennemstrømningen og aktiviteten i hjernecellerne i hypothalamus og andre dybtliggende områder i hjernestammen har vist at den er øget under et anfald af Hortons hovedpine.

Hortons hovedpine
Et klassisk Hortonsanfald

Ved Hortons hovedpine får man anfald af intense smerter i eller omkring det ene øje. Ofte kommer anfaldene altid på den samme side. Mange oplever inden et anfald murren i området og kan fornemme, at et anfald er på vej.

Samtidig med smerterne kan øjet blive rødt og løbe i vand. Der kan også komme væske fra næsen. Pupillen kan ændre størrelse og øjenlåget kan hænge slapt ned. Også huden omkring øjet kan være påvirket og øjenomgivelserne kan hæve op. Nogle oplever sammen med anfaldet fonemmelse af uro og ophidselse.

De fleste patienter har daglige anfald i perioder på uger til måneder – afbrudt af perioder med smertefrihed. Nogle har dog ingen smertefrie perioder men anfald året rundt. Dette kaldes kronisk Hortons hovedpine.

Smerterne ved anfald er så intense, at man intet kan foretage sig under et anfald. Sygdommen påvirker mulighederne for at passe et job, studierne og have en almindelig dagligdag med familien.

Patienterne med Hortons hovedpine på vores klinik har typisk et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, behandling for hovedpine ved neurolog, øjenlæger og har fået foretaget en MR scanning af hjernen, som ikke viser anden årsag til hovedpinen. 

Læs mere om vores behandlinger for Hortons hovedpine :
Hvad kan vi gøre for dig…

Hvis du har anfald som beskrevet ovenfor, er det vigtigt at få stillet den rigtige diagnose, da behandlingen af Hortons hovedpine adskiller sig væsentligt fra behandling af andre slags hovedpiner. Samtidig skal andre, herunder alvorlige, årsager til de intense smerter udelukkes.

Ved den 1. konsultation på Neurokirurgisk Smerteklinik vil vi først sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose. Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet, ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge dit kranium og dit nervesystem.

Ofte er der behov for både god behandling af selve smerteanfaldet – men også forebyggende behandling med medicin, som skal nedsætte antallet af anfald.

Mange med Hortons hovedpine hat god effekt af iltbehandling på deres anfald og får installeret et iltapparat i hjemmet, så det altid er ved hånden.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Behandling med ilt ordineres i samarbejde med en sygehusafdeling. Hos nogen Hortons-patienter kan en klynge af anfald brydes effektivt med GON-blokade, som også gives her på klinikken.

Ganske nye studier af botulinum behandling (botox) af Hortons hovedpine efter samme protokol som ved kronisk migræne har vist lovende resultater. Læs mere om dette studie her.

Nogle tilfælde er særligt vanskelige af behandle. Et nerve-implantat kan da være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres enten under huden i baghovedet eller dybt bag kæbeknoglen og tilsluttes en “pacemaker”.

I Danmark benyttes to forskellige indgreb med indoperation af elektrode til behandling af Hortons hovedpine. Det ene indgreb kaldes Occipital Nerve Stimulation – eller i daglig tale blot ONS. Her implanteres elektroden under huden i baghovedet. Det andet indgreb, hvor implantatet lægges ind dybt i kraniet bag kæberne til det Spheno Palatine Ganglion kaldes i daglig tale SPG.

Du kan læse meget mere om vores behandlinger her.