Neurostimulation Den mest avancerede form for smertebehandling

Neurostimulation

Neurostimulation er et high tech og effektivt indgreb for kroniske smerter.

Det er også kaldet Perifer Neurostimulation – eller PNS i daglige tale. For visse hovedpineformer – særligt kronisk migræne og klyngehovedpine kaldes behandlingen for occipital neurostimulation eller ONS, men princippet er det samme.

Neurostimulation en meget sikker procedure, hvis effekt er veldokumenteret over årtier. Neurestimulation har være brugt til behandling af kroniske smerter siden 1960´erne.

Flere end 100.000 mennesker har allerede fået foretaget indgrebet på verdensplan. I Danmark er det ikke lige så udbredt – mest fordi at det er et bekosteligt indgreb, da der anvendes implantater og pacemakere. Derfor er der kun et begrænset antal indgreb/år muligt i det offentlige sundhedsvæsen.

Neurokirurgisk Smerteklinik er den eneste privat-klinik i Skandinavien, der udfører neurostimulations-indgreb.

Hvordan virker det ?

Ved neurostimulation udnyttes det faktum, at nerveimpulser såsom smerter rejser gennem nerven som elektrisk strøm – og at smerteimpulsen derfor kan påvirkes med en lille strømførende elektrode.

Vores følenerver sender impulser fra nerverne i periferien og ind til centralnervesystemet i rygmarven og hjernen. Den enkelte følenerve indholder mange forskellige fibre – som løber side om side, og som fører forskellig information med sig. Det kan være information om varme og kulde, om almindelig berøring eller følesans, om vibration og lignende – og så fører den også information om smerter.

Har man smerter fra et område, for eksempel sit knæ, sender følenerverne herfra besked om smerter ind til hjernen. Smertefibrene løber i nerven fra knæet til hjernen. Men hvis huden omkring knæet samtidigt stimuleres med en almindelig berøring, sender nervens almindelige følefibre også besked ind til hjernen.

Beskeden om både smerten og berøringen skal altså “transmitteres” samtidigt – eller parallelt. Det forstyrrer transmissionen op gennem nervesystemet, og signalet fra smertefibrene i knæet til hjernen reduceres. Man føler simpelthen mindre smerter. Det kaldes også teorien om “Gate of pain”, og det er formentligt den teoretiske baggrund for den smertelindrende effekt af neurostimulation. Gate of pain

Elektroden udsender en meget lille strøm som konstant stimulerer følenerven. På den måde “narres” følenerven til at vælge at sende et signal om almindelig følesans til hjernen istedet for at sende signal om smerte – man kan sige at den almindelige følesans overdøver smertesansen – og smerten føles mindre eller slet ikke.

Påvirkning af nerven påvirker også smertesystemet inde i selve hjernen. Nerven med smerter fører beskeder ind til hjernen om vedvarende smerter og fare. Ved kroniske smerter mener man, at centrale smertecentre i hjernen kan blive aktiveret, således man bliver mere følsom for smerte, end man “burde være”.  Teoretisk vil neurostimulation kunne medføre ikke blot en lindring af smerten lokal, men samtidig en normalisering af tilstanden i hjernens smertecentre – en “de-sensibilisering”.

Teknik

Ved en neurostimulation operation indopereres i lokalbedøvelse en elektrode i underhuden langs den nerve, eller over det område hvor du har smerter. Via en ledning under huden forbindes den til en genopladelig pacemaker.

Smertelindring med elektroder er en permanent og effektiv løsning på et kronisk smerteproblem. Det er dog også en dyr behandling. Man vil derfor, forinden indoperation af en elektrode, grundigt undersøge dig for at sikre, at du har en type smerte, som kan lindres af neurostimulation, samt for at sikre at al medicinsk behandling er afprøvet.

Vi foretager testning med en test-elektrode, som fjernes igen efter 1 uge, hvorefter vi evaluerer effekten af test-elektroden. Test-elektroden anlægges i lokalbedøvelse på klinikken.

Komplikationer

Veludført er der få komplikationer til neurostimulation.

Der er risiko for at udvikle betændelse til såret, hvilket vi betragter med stor alvor. Bakterier i sårene kan sætte sig i en “biofilm” som kroppen danner omkring implantatet og i denne film er det vanskeligere for antibiotika at bekæmpe bakterierne. Derfor kan betændelse i operationssåret i sidste ende betyde at implantatet må fjernes igen.

Vi er derfor ekstremt omhyggelige med hygiejnen ved neurostimulation operationer og du får bl.a. antibiotika intravenøst under operationen for at nedsætte risikoen. Vi følger dig desuden tæt de første uger efter indgrebet og rådgiver dig om sårpleje den første tid.

Nogen føler ubehag af primært pacemakeren. Dette oftest hvis den ikke er placeret dybt nok i underhuden, eller hvis du er meget mager. Vi vil derfor inden indgrebet vurdere om du har “sul” nok til at have et batteri under huden og da sammen med dig beslutte hvor pacemakeren ligger bedst  – da dette er meget individuelt.

Når først huden over implantat og elektrode er helet, er komplikationerne få. Dog ser man, at elektroden kan flytte sig lidt under huden hvis ikke den er tilstrækkeligt fikseret. Dettte mærker man oftest ved, at den smertelindrende effekt af indgrebet efter at have fungeret godt i en periode, bliver mindre. Flytter en elektrode sig, kan man justere elektrodens placering i lokalbedøvelse.

Selve indgrebet

Ved en neurostimulation operation skal du møde fastende til indgrebet selv om det foretages i lokalbedøvelse. Du skal møde ind nyvasket og med nyvasket hår uden makeup og neglelak. Du må heller ikke bære smykker og øreringe. Piercinger skal blive hjemme.

På klinikken klæder du om til operationstøj – du må gerne beholde dit eget undertøj på.

På operationsgangen følger vi dig ind på stuen og op på briksen hvor du skal ligge ned. Operationstøjet fjernes fra området, hvor pacemakeren skal ligge, og der hvor elektroden skal ligge.

Området vaskes sterilt og med en tusch tegnes ind på huden, hvor elektroden skal ligge og pacemakeren. Herefter lægges lokalbedøvelse begge steder, samt langs området hvor en ledning skal forbinde de to. Selve anlæggelsen af lokalbedøvelse kan gøre ondt, og det spænder lidt under huden. Når først bedøvelsen virker, mærker du ikke resten af indgrebet – selvom du er vågen og kan følge med undervejs.

Først anlægger vi elektroden, det tager få minutter. Vi sætter “kildrestrøm” til elektroden. Ligger elektroden korrekt, mærker du en snurrende, prikken fornemmelse i et område at huden over stedet, hvor der i det daglige er smerter. Herefter slukker vi atter for kildrestrømmen

Nu anlægges pacemakeren. Gennem et ca 8 cm langt snit i huden laves en lille lomme under huden som passer til størrelsen af pacemakeren.

En ledningen fra elektroden føres under huden til pacemakerens lomme. Ledningen sættes fast på pacemakeren og pacemakeren kan nu lægges ned i lommen på brystkassen hvor den bindes fast med tråde som ikke opløses. Herefter lukkes huden. Forinden er elektroden syet fast til musklerne under den – så den ikke kan flyttes sig sidenhen.

Det samlede indgreb tager ca 1 time.

Operationen er slut, og du må hvile dig i vores patientrum. Du må forlade klinikken 2 timer efter operationen – men vi ses allerede næste dag til 1. kontrol.

Der venter dig nu nogle uger med indstilling af pacemakeren på de programmer, hvor elektroden giver størst lindring. Vi starter op dag 1 efter operationen, men det kan tage nogle uger at finde de indstillinger som passer bedst til dig.

Pacemakeren er genopladelig og vi instruerer dig i hvordan man oplader den.

Får du en smerte-elektrode, passer vi godt på dig bagefter. Når den første periode med indstillinger er klaret – kalder vi dig ind til kontrol 1 gang om året  – resten af livet.

Et implantat kan altid fjernes igen.

Dette indgreb er relevant for patienter med :

Det fulde system, der implanteres, består af en elektrode og en pacemaker. Elektroden placeres tæt på nerven, der skaber smertefølelsen. Pacemakeren placeres under huden i et nærliggende område.
Det fulde system, der implanteres, består af en elektrode og en pacemaker. Elektroden placeres tæt på nerven, der skaber smertefølelsen. Pacemakeren placeres under huden i et nærliggende område.

Effektmåling for patienter, der har fået implanteret neurostimulation (klinisk studie, hovedpine/Migræne):

  • 66% af patienterne oplever en signifikant lindring af smerter (excellent eller god)
  • 48% af patienterne angiver at få minimum halveret deres hovedpine-dage
  • 67% af patienterne angiver at deres smerter minimum er halveret
  • 83% af patienterne angiver reduceret medicinforbrug
Pacemakeren er på størrelse med en tændstiksæske. Den giver strøm til elektroden og den styrer programmerne for elektroden. Den genoplades igennem huden.
Pacemakeren er på størrelse med en tændstiksæske. Den giver strøm til elektroden og den styrer programmerne for elektroden. Den genoplades igennem huden.

Har du spørgsmål vedrørende neurostimulation, er du velkommen til at ringe på :
70 605 105

Mere information: