Skip to content
Menu
Menu

Botox mod nervesmerter En ny mulighed for behandling

Botox mod nervesmerter

Botulinum toxin kan lindre smerter. Det er der nu så god videnskab bag at benytte botox mod nervesmerter at behandlingen er optaget, som en del af den nationale behandlingsvejledning for neuropatiske smerter. 

Det amerikanske selskab for neurologer (Academy of Neurology) anbefaler nu brug af botox til behandling af nervesmerter efter helvedesild, Trigeminus-Neuralgi, nervesmerter efter ulykke eller operation og smerter efter blodprop i hjernen.

Nervesmerter pga. sukkersyge, kaldet diabetisk neuropati kan hos nogle også lindres med botulinum. Smerterne sidder typisk i begge fødder.

Flere studier, hvor man undersøger effekten på andre former for nervesmerter, er også på vej. F.eks har man nu vist, at Raynauds fænomen – hvide, smertende fingre – kan lindres af botulinum. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618193/).

I Danmark er man på flere afdelinger også gået igang med behandlingen af nervesmerter med botulinum toxin, men det er ikke særligt udbredt endnu.

Botulinum toxin udvindes fra en bakterie (clostridium botulinum) på samme måde som penicillin oprindeligt kom fra en helt almindelig mugsvamp (penicillunum notatum). Det første firma, som markedsførte det nye stof, kaldte det for “Botox” – navnet er nu næsten blevet et synonym for stoffet.

Det har været brugt i mange år pga. botoxs effekt på vores muskler. Stoffet lægger sig mellem nerve og muskelfiber og blokerer forbindelsen. Derved får musklen ikke noget signal om at trække sig sammen og resultatet er en muskelafslappende effekt.

Denne behandling er relevant for patienter med :

Man benytter derfor effekten af botox til at nedsætte abnorm muskelspænding eller genoprette muskel-ligevægt f.eks i spastiske muskler eller i øjenmuskler ved skelen. Det bruges også mod muskelkramper  og muskelspændinger.

Stoffet skal dog bruges med omtanke, da det, med sin evne til at lamme musklerne, er en nervegift fra naturens hånd.

Store studier har vist lindring af migræne ved behandling med botox. Man er også begyndt at benytte det til behandling af hovedpine efter hjernerystelse.

De senere år, er der kommet en lang række studier som viser, at botox kan meget mere end at afspænde vores muskle, at botox kan lindre nervesmerter.

Fysiologi og effekt

Så Botox er altså muskelafslappende, men det har også en anden effekt i kroppen. Stoffet påvirker nemlig også det sensoriske system, dvs. følenerverne og selve smertesignalet i nerverne. Man har også vist, at botox også har en direkte smertelindrende effekt.

Påvirkningen af følenerven betyder, at signalet om smerter reduceres på sin vej frem til hjernen eller at det behandles anderledes i hjernen og rygmarven, så smerten føles mindre intens.

Således mener man, at botox reducerer smerten både ved en direkte påvirkning af nerven, men også ved at reducere den øgede følsomhed for smerter, som ofte opstår, når man har haft smerter længe. Det som hedder smerte-sensibilisering.

Botox mod migræne behandling

Behandling med Botox tager ca. 30 minutter

Videnskabelige studier har vist, at botulinum kan lindre nervesmerter ved en lang række tilstande. De bedst undersøgte er nervesmerter ved tilstanden Trigeminus-Neuralgi, hvor man har ulideligt stærke smertejag i ansigtet.

Men også ved nervesmerter efter helvedesild, nervesmerter i ar og hud efter operation f.eks efter brystoperationer, nervesmerter efter ulykker, nervesmerter opstået som komplikation til sukkersyge og nervesmerter efter rygmarvsskade er der studier, som viser at botox kan lindre smerten.

Botulinum synes også at kunne lindre allodyni – en særlig tilstand af hyperfølsomhed i huden, hvor selv helt overfladiske berøringer føles som smerte.

Senest er der kommet en række studier, hvor man har injiceret botox i fingrene på mennesker med Raynauds fænomen. En sygdom hvor man har hyper-følsomme nerver i blodkarrene i fingrene, så man får hvide fingre og smerter ved kuldepåvirkning.

Der mangler endnu videnskabelige forsøg så store, som de der blev udført, da man påviste effekt på kronisk migræne. Dvs. at de foreløbige studier er udført på et mindre antal patienter. Selvom de danske, nationale behandlings-guidelines nu omfatter botox, er behandlingen derfor stadig det, man kalder “off-label”.

Du kan læse meget mere om selve stoffet – botulinum toxin A – her.

Selve behandlingen 

Botulinum til behandling for nervesmerter gives i det område, hvor smerten sidder. Man lægger medicinen helt ude i huden, hvor den eller de nerver man har smerter i ender. For at få fat i og hæmme smertesignalet i så mange små nervegrene som muligt. 

Afhængigt af hvilken nerve, der skal påvirkes, hvorhenne på kroppen/i ansigtet og hvor stort området som skal behandles, kan tidsforbruget ved behandlingen være forskelligt.

Du skal dog regne med, at en behandling i alt tager omkring 30 minutter og at dosis skal gives i mange forskellige punkter for at dække dig ind. Nålen er meget tynd, og det gør næsten ikke ondt. 

Den smertelindrende effekt af botulinum kan ikke adskilles fra den muskelafslappende effekt, derfor kan ikke alle områder behandles uden påvirkning af musklerne i området. Vi tager altid en grundig snak med dig, om det specfikke område og de specifikke nerver du har smerter i inden behandling.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik: