Botox mod nervesmerter En ny mulighed for behandling

Botulinum mod nervesmerter

Botulinum indsprøjtninger kan lindre nervesmerter. 

Det amerikanske selskab for neurologer (Academy of Neurology) anbefaler nu brug af Botulinum toxin til nervesmerter efter helvedesild, Trigeminus-Neuralgi, nervesmerter efter skade, nervesmerter efter operation, nervesmerter pga. sukkersyge og smerter efter blodprop i hjernen. Flere studier, hvor man undersøger effekten på andre former for nervesmerter er også på vej. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618193/).

Botilnum toxin udvindes fra en bakterie (clostridium botulinum) på samme måde som penicillin oprindeligt kom fra en helt almindelig mugsvamp (penicillunum notatum). Det første firma som markedsførte det nye stof kaldte det for “Botox” – navnet er nu næsten blevet et synonym for stoffet.

Det har været brugt i mange år pga. botulinums effekt på vores muskler. Stoffet lægger sig mellem nerven til en muskel og muskelfibren og blokerer forbindelsen. Derved får musklen ikke noget signal om at trække sig sammen og resultatet er en muskelafslappende effekt.

Denne behandling er relevant for patienter med :

Man benytter derfor effekten af Botulinum til at afslappe muskler eller genoprette muskel-ligevægt f.eks i spastiske muskler eller i øjenmuskler ved skelen. Det bruges også mod muskelkramper  og muskelspændinger. Stoffet skal dog bruges med omtanke, da det, med sin evne til at lamme musklerne, egentligt er en nervegift fra naturens hånd.

Store studier har vist signifikant lindring af migræne ved Botulinum behandling.  Man er også begyndt at benytte det til behandling af hovedpine efter hjernerystelse. De senere år, er der kommet række studier som viser at botox kan lindre nervesmerter.

Fysiologi og effekt

Stoffet påvirker også sensoriske system, dvs. følenerverne og selve smertesignalet i nerverne. Man har nu påvist at Botulinum også har en direkte smertelindrende effekt. Påvirkningen af følenerven betyder, at signalet om smerter ikke når frem til hjernen eller at det behandles anderledes i hjernen og rygmarven så smerten føles mindre intens. Således mener man at botulinum reducerer smerten både ved en direkte påvirkning af nerven men også ved at reducere den øgede følsomhed for smerter som ofte opstår når man har haft smerter længe

Botox mod migræne behandling

Behandling med Botox tager ca. 30 minutter

Nye videnskabelige studier har vist, at botulinum kan lindre nervesmerter ved en række tilstande. De bedst undersøgte er nervesmerter ved tilstanden Trigeminus-Neuralgi hvor man har ulideligt stærke smertejag i ansigtet. Men også ved nervesmerter efter helvedesild, nervesmerter i ar og hud efter operation, nervesmerter efter traume dvs. slag mod nerven, nervesmerter opstået som komplikation til sukkersyge og nervesmerter efter rygmarvsskade er der mindre studier som viser at det kan lindre smerten. Botulinum synes også at kunne lindre allodyni – en særlig tilstand af hyperfølsomhed i huden, så selv helt overfladiske berøringer føles som smerte.

Der mangler endnu videnskabelige forsøg så store, som det der blev udført, da man påviste effekt på kronisk migræne – dvs. af de foreløbige studier er udført på et mindre antal patienter. 

Selve behandlingen 

Botulinum til behandling for nervesmerter gives i det område af  huden hvor smerten sidder. Afhængigt af hvilken nerve, der skal påvirkes, hvorhenne på kroppen/i ansigtet og hvor stort området  som skal behandles, kan tidsforbruget ved behandlingen være forskelligt.

Du skal dog regne med, at en behandling i alt tager omkring 30 minutter og at dosis skal gives i mange forskellige punkter for at dække dig ind. Nålen er meget tynd, og det gør næsten ikke ondt. 

Den smertelindrende effekt af botulinum kan ikke adskilles fra den muskelafslappende effekt, derfor kan ikke alle områder behandles uden påvirkning af musklerne i området. Vi tager en grundig snak med dig inden evt. behandling om hvad du kan forvente dig ft. evt muskelpåvirkning.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Du skal blive på klinikken 15 minutter efter behandlingen og vi følger op for at høre til effekten af behandlingen. Hvis der er god effekt, skal man behandles ca hver 3.-4. måned for at den smerterlindrende effekt holder sig.