Skip to content
Menu
Menu

Blokader og nerve-injektion til diagnose og behandling

Blokader og Nerveinjektioner – både til at stille diagnosen og til behandling

En blokade er navnet på en indsprøjtning af lokalbedøvelse og evt. binyrebarkhormon til smertebehandling, typisk af smerter fra led eller irriterede slimsække og seneskeder. Nerveinjektioner, som vi benytter her på klinikken, er dog målrettet selve nerven/nerverne i området, der hvor smerterne sidder. Så det er ikke en “almindelig” blokade.

Fysiologi

Når man lægger lokalbedøvelse omkring en nerve, kan nerven ikke transportere stoffer med positiv og negativ ladning over sin væg som den plejer. I denne periode kan nerven derfor ikke skabe en spænding over væggen, og derfor kan nerven ikke lede strøm – hvilket er nervens normale måde at kommunikere smerter til hjernen på. Derfor ophæves nervens evne til at føle smerte for en stund. 

Har man smerter i en bestemt nerve, kan man derfor “slukke” for nerven med en injektion af lokalbedøvelse. 

Nogle gange varer den smertelindrende effekt af lokalbedøvelsen ved, også efter at bedøvelsen har fortaget sig. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor, men teorien er, at man får “af-sensibiliseret” eller normaliseret nervens smerteledning. Dvs. af nerven efter at have været slukket for – bliver ved med at være mindre smertefølsom.

Ofte blander man binyrebarkhormon sammen med lokalbedøvelsen. Baggrunden for dette er, at der i og omkring nerver, som enten er beskadigede eller omgivet af beskadiget væv, kan opstå en kronisk betændelses- eller irritationstilstand. Binyrebarkhormon er et naturligt stof, som virker hæmmende på betændelse og irritation og derfor kan effekten af binyrebarkhormon på smerter være langvarig.

Ved almindelige blokader behandles smerter, som udgår fra for eksempel overbelastning af sener, irritation i slimsække eller muskler. Når man anlægger en blokade, benytter man netop binyrebarkhormonets betændelseshæmmende effekt til at lindre smerten.

Ud over behandling af nervesmerter, benytter vi også blokader når vi behandler kroniske rygsmerter, som udgår fra ryggens facetled og de store ledflader langs korsbenet 

Vi anvender ultralyd ved behandling med blokader og nerveinjektioner

Vi anvender ultralyd ved behandling med blokader og nerveinjektioner

Komplikationer

Udført korrekt er komplikationer overordentligt sjældne ved både nerveblokader og almindelige blokader til behandling af smerter. De hyppigste komplikationer er lokal ømhed og hævelse omkring injektionsstedet. Som ved alle former for injektioner kan man få allergisk reaktioner i huden.

Gentagne injektioner med indhold af binyrebarkhomon kan svække sener, muskler og gøre huden tynd.

Ved langvarig brug (årelang) kan man få en generel effekt af binyrebarkhormonet på bla. stofskiftet, nedsat immunforsvar og øget følsomhed for infektioner. Derfor er der grænser for hvor ofte man kan behandles. 

Selve behandlingen

På Neurokirurgisk Smerteklinik anvender vi blokader og nerveinjektioner både til behandling og diagnostik. 

Vi anvender ofte ultralydscanning, når vi skal anlægge en blokade eller en nerveinjektion. Nogle behandlere vælger at lægge blokaden “blindt” – det vil sige at man navigerer ud fra kroppens anatomi. Det kan medføre, at den indsprøjtede medicin placeres upræcist. Med en ultralydscanner og med godt kendskab til kroppens anatomi, kan man orientere sig meget præcist og identificere nerven eller området, der skal behandles, og det øger effekten af behandlingen.

Begge klinikker i Aarhus og København er udstyret med moderne ultralydscannere, der anvender den seneste teknologi – herunder trådløse prober.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Forberedelsen af behandlingen kan derfor tage nogen tid. Selve indsprøjtningen tager blot få minutter, nålen er meget tynd. Du skal blive på klinikken 1/2 time efter behandlingen for at sikre, at du ikke udvikler en allergisk reaktion. Vi aftaler et tidpunkt, hvor vi skal gøre status på behandlingen – og sikre os, at du er velbefindende.

Har du spørgsmål vedrørende nerve-injektioner, er du velkommen til at ringe på
70 605 105