Botox mod migræne En veldokumenteret behandling

Botox mod migræne og hovedpine

Botox indsprøjtninger kan lindre kronisk migræne og hovedpine.

Botulinum toxin er et stof som produceres af særlige jordbakterier. Det blev oprindeligt brugt til at indsprøjte i øjenmuskler hos patienter med skelen samt til at behandle spastiske muskler. Det bruges stadig mod muskelkramper – herunder også til spændinger i kæbemusklerne. Først senere blev opdaget som “skønhedsmiddel” – producenter gav det navnet “Botox”, som nu er det mest brugte navn for stoffet.

Fysiologi og effekt

Effekten af botox på vores muskler skyldes at stoffet hæmmer kommunikationen mellem nerverog muskler, så muskel afslappes, derfor bruges det mod muskelspasmer. At huden over musklen samtidig glattes ud fordi musklen slapper af bruges i skønhedsindustren til behandling af rynker.

Store videnskabelige studier har nu vist, at botox er effektiv behandling af især kronisk migræne. Hos patienter, hvor ingen medicinsk behandling har været virksom,vil ca 1/2 af de behandlede opleve færre hovedpinedage og mindre intens hovedpine.

Årsagen til, at stoffet lindrer hovedpine er formentligt 2-fold. Dels afslappes et tyndt muskellag på kraniets yderside, og dels indeholder området, som behandles med botox, også følenerver med smertetråde. 

Botox påvirker formentlig derfor også det sensoriske system og selve smertesignalet. Påvirkningen af følenerven betyder, at signalet om smerter ikke når frem til hjernen eller at det behandles anderledes i hjernen så smerten føles mindre intens

Selve migræne behandlingen

Du skal regne med, at en botox behandling i alt tager omkring 30 minutter.

Du bør være nyvasket, herunder med nyvasket hår inden indgrebet, og ikke bære makeup eller cremer i panden. Botox-behandlingen gives, med en meget lille dosis i 31 særlige punkter i nakken og på kraniets tynde muskler, dels i tindingen, samt i panden og mellem øjenbrynene.

Nålen er meget tynd, og det gør ikke ondt. 

Du skal blive på klinikken 15 minutter efter behandlingen og vi ringer dig op efter 14 dage for at høre til effekten af behandlingen. Hvis der er god effekt, skal man behandles ca hver 3. måned for at den smerterlindrende effekt holder sig.

Du skal være opmærksom på at sundhedsstyrelsen har vurderet at botox behandling for migræne skal foretages af en speciallæge i neurofag med ekspertise i hovedpinetilstande og derfor ikke må foretages en kosmetisk klinik som ikke har den nødvendige ekspertise til at udføre behandlingen.

Denne behandling er relevant for patienter med :

Har du spørgsmål vedrørende Botox mod migræne, er du velkommen til at ringe på
70 605 105

Mere information: