Skip to content
Menu
Menu
København/Aarhus

Har du smerter i musklerne ? Kroniske muskelspændinger

Kroniske muskelsmerter er meget udbredt. Ifølge en national opgørelse lider 100.000-vis af danskere jævnligt af smerter i musklerne, meget ofte musklerne i nakken, skuldrene og ryggen.

Hvorfor får man smerter i musklerne ?

Hvis vi ser bort fra almindelig muskelømhed efter træning og usædvanlig belastning, er årsagen til kroniske muskelsmerter langt hyppigst spændinger i musklerne.

Musklerne belastes af de tusindevis af bevægelser vi laver dagligt – og musklerne tæt på vores “core” omkring rygsøjlen er ydermere påvirket af at skulle bære vores fulde vægt – og for nakke- og skuldermusklerne, vores hoved.

Kæbesmerter

Ganske mange udvikler muskelsmerter pga. deres arbejdsstilling med gentagne løft eller med mange timer foran computeren. En lang række af nakkens og skulderens muskler bliver påvirket af “computer-stillingen, det er for nyligt vist i et dansk studie fra det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø.

Muskelspændinger kan opstå pga. andre sygdomme, som giver et unaturligt træk på musklerne f.eks skævhed i ryggen eller sygdomme i vores led. Andre eksempler på årsager er forhøjet stressniveau i en periode eller efter slag og vrid, et klassisk eksempel er efter whiplash-skader.

Nogle oplever at have muskelspændinger i en periode, men vedvarende smerter når spændingerne er taget af. Man mener, at de vedvarende smerter skyldes, at nerverne i musklerne er blevet forstyrrede og bliver ved med at “alarmere” – nu helt uden grund.

Da kroniske muskelspændinger på den måde kan “sidde” i nervesystemet, kan det være meget svært at få bugt med dem. Ofte tyer man til massage, fysioterapi og andre ydre behandlinger af selve musklerne, men også ofte uden eller med ganske kortvarig effekt.

Endeligt findes der gigtsygdomme, som kun sidder i selve muskelfibrene og som giver betændelseslignende, ømme og nogen gange hævede muskler. Smerter i led har en tendens til at stråle ud i de muskler, som omgiver det.

Rigtigt mange ganske hyppige sygdomme, som sukkersyge, leddegigt, stofskiftesygdomme og kræft, kan give muskelsmerter. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt for nye muskelsmerter, som ikke kan forklares på anden vis.

Der findes desuden en række sygdomme, hvor hjernens styring af musklerne ødelægges, så muskelspændingerne bliver så intense, at man få trækninger i musklerne eller at dele af kroppen, typisk nakken, vrides ud i en forkert stilling. Det er kaldes dystoni og er meget smertefuldt.

Hvordan føles muskelsmerter?

Kroniske muskelsmerter pga. spændinger består ofte af 2 former for smerter. Dels det, som man kalder for nociceptive smerter, og som er de mere dybe, tunge, pressende smerter fra musklerne selv og fra led og sener i området. Dels nervesmerter.

Nociceptive smerter er en slags “kemiske” smerter, fordi der frigives forskellige stoffer i den belastede muskel, som fremkalder en reaktion som minder om betændelse. Musklen er øm, når man rører den, og man kan få endnu mere ondt, når man bruger musklen eller får behandlinger, hvor musklen bearbejdes.

Ved længerevarende muskelspændinger vil der også være et element af neuropatiske smerter. Det vil sige lokale nervesmerter, hvor det er små nøgne nerveender omkring musklen som irriteres. Denne smerte føles mere skarp, brændende, jagende og stikkende.

Når muskelspændinger giver hovedpine og smerter, som stråler ud i nerverne

Men muskelsmerter og muskelspændinger kan også give nervesmerter andre steder end kun i musklen. Vores krop er fyldt med nerver, som er på vej igennem kroppen til deres bestemmelsessted.

Nerverne skal passere igennem vores muskler på deres vej. Og skal de igennem et område med øget spænding og masser af stoffer, som giver inflammation og irritation, da bliver nerven også påvirket undervejs.

Et eksempel er smerter og stikkende fornemmelser ud i en arm, hånd eller fingre på grund af muskelspændinger i nakken eller skulderens muskler. Selvom en scanning måske har vist, at nakken er rask og at der ikke er en nerve i klemme her.

Det kan også være muskelspændinger i ryggen, som stråler ned i balle og lår, spænding i tyggemusklerne, som stråler ud i ansigt eller ind i øregangen.

En særlig form for hyppige “nervesmerter” pga. muskelspændinger i nakken, trækker op som hovedpine i baghovedet, måske endda helt frem i panden.

En særlig ubehagelig sygdom er occipitalis neuralgi, hvor man får intense smertejag op i baghovedet. Man ved, at nogle med sygdommen får den pga. problemer med nakken.

Hvem er du?

Har man kroniske smerter pga. muskelspændinger, vil man ofte have et forløb bag sig med gener i flere år.

Bevægelse, øvelser, træning er førstevalg, når det drejer sig om muskelspændinger og smerter pga. belastning. Det vil vi derfor anbefale, at du afsøger dette hos en kyndig fagperson, inden du kontakter klinikken her. Ofte er det tilstrækkeligt.

Du, som kontakter os, vil typisk have været igennem en række undersøgelser hos egen læge, måske gigtspecialister samt været i behandlingsforløb hos fysioterapeut eller kiropraktor.

Du har måske fået foretaget en scanning af området med smerter. Scanningen vil ofte ikke vise nogen alvorlige sygdomme eller kunne forklare smerterne.

Den smertestillende medicin, som du tager enten dagligt, eller når du har særligt slemme smerter, lindrer ikke nok. Måske får du bivirkninger af medicinen.

På Neurokirurgisk Smerteklinik har vi specialiseret os i behandling af kroniske smerter.

Hvad kan vi gøre for dig?

Ved den første konsultation på Neurokirurgisk Smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose – hvad skyldes dine smerter. Kommer de fra musklerne, nerverne eller er der helt andre sygdomme i spil?

Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet, ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge dine muskler og dit nervesystem. Hvis det er relevant, kan vi lave en basal EMG måling af aktiviteten i dine muskler. Vi anvender nerve-injektioner som en del af diagnostikken.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. Som du kan læse ovenfor skal smerter i musklerne behandles forskelligt. Ofte vil der være en række effektive, smertestillende præparater, som bør afprøves først.

Botulinum toxin benyttes til at afspænde muskler, det er meget effektivt, men skal bruges med omtanke, da det er et giftstof. 

Alle muskler i alle mennesker afspændes ved behandlingen, men det er vigtigt at ramme de korrekte muskler med korrekte doser – da man ellers kan få lammelser. Derfor benytter vi EMG målinger af aktiviteten i musklerne inden overvejelser om botulinumbehandling kan komme i spil.

Lokale nervesmerter er man i de senere år også begyndt at behandle med botulinum toxin injektioner. Begge typer botox-behandling er en specialistopgave.