Skip to content
Menu
Menu

Whiplash Forstuvning af nakken

Whiplash

Hvert år udsættes mange 1000 danskere for et kraftigt vrid i nakken, også kaldet cervical distorsion eller et whiplash. I de fleste tilfælde forsvinder generne gradvist og helt, men hos en lille gruppe er der vedvarende gener – som kan stå på i flere år efter ulykken med påvirkning af arbejdsliv og familieliv.

De fleste whiplash sker i forbindelse med ulykker. Særligt påkørselsulykker hvor kroppen og nakken ved en pludselig kraftpåvirkning bevæger sig frem i sikkerhedsselen og herefter tilbage i sædet.

Men whiplash kan også opstå ved mange andre former for ydre påvirkninger, hvor nakken bevæges i et uhensigtsmæssigt mønster ved fald, slag eller hovedtraumer.

Hvad sker der, når man får whiplash

Man diskuterer stadig baggrunden for tilstanden, men formentligt drejer det sig om små læsioner i nakkens bløddele; muskler og sener som overstrækkes og forstuves.

Ved et klassisk whiplash traume påvirkes hjernen ikke direkte, men som en følge af den kroniske smertetilstand udvikler nogle mennesker også kognitive symptomer, som nedsat koncentration og hukommelse, kronisk træthed, søvnforstyrrelser og nedtrykthed.

Whiplash

Nerverne i nakken kan også påvirkes. Ikke som en permanent læsion men som en forbigående forstyrrelse af nervernes funktion, ofte pga. muskelspændinger i nakken og skuldrene.

Dette kan mærkes som smerter eller sovende, prikkende fornemmelser, der fra nakken stråler ud over skulderåget og ned i arme, hænder og fingre. 

Whiplash

Nogle får også tinnitus, øresusen og svimmelhed. Man mener, at dette skyldes påvirkningen af nerverne i nakkemusklerne, som er en del af vores balanceorganer, sammen med det indre øre og lillehjernen.

Det skyldes således typisk ikke en direkte skade på det indre øre eller hjernen – og derfor kan man hyppigt lindre denne type svimmelhed ved behandling af den øverste del af nakken.

Hvordan føles et whiplash

Kardinalsymptomet er udtalte smerter i nakkemusklerne ofte med gener langs kraniekanten og ud langs skulderåget ledsaget af stivhed i nakken og nedsat bevægelighed.

Mange udvikler også hovedpine. Hovedpine efter et whiplash kan have flere former. Hyppigst en pressende, trykkende hovedpine til hele hovedet eller til baghovedet over nakkefæstet.

Andre udvikler en særlig form for hovedpine, hvor smerterne fra nakken stråler op i baghovedet og hen over kraniet til panden eller hen over ørerne til tindingerne. Dette kaldes cervicogen hovedpine eller occipital neuralgi.

Hovedpinen kan være ledsaget af kvalme og lys/lydfølsomhed, når den er værst og føles da som migræne.

Hvem er du?

Mange patienter med whiplash behandles af fysioterapeuter, kiropraktorer og andre manuelle behandlere. Men ofte er der kun forbigående effekt af den enkelte behandling og smerterne vender tilbage.

Du har været hos din egen læge mange gange og måske også fået behandlet din hovedpine ved neurolog.

Nogen vil slet ikke have fået noget behandlingstilbud pga. omgivelsernes forventning om, at generne efter dit whiplash fortager sig spontant med tiden. 

Læs mere om vores behandlinger for Whiplash :
Hvad kan vi gøre for dig …

Ved den 1. konsultation på Neurokirurgisk Smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose. Vi skal udelukke, at du ikke er kommet noget andet til f.eks også har fået hjernerystelse eller en nerveskade.

Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet, ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge din nakke, din ryg og hele dit nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. Behandlingen vil dels være rettet mod nakkesmerterne, dels mod hovedpine.

Ofte vil vi afsøge medicinsk behandling særligt målrettet din type smerter. Der findes f.eks. medicin, som er specifikt hovedpineforebyggende ved posttraumatisk hovedpine. 

Vi anvender nerve-injektioner som en del af behandlingen. Nerve-injektioner kan have effekt på særligt smertende nerver fra toppen af nakken, omkring nakkefæsterne op til baghovedet og ved forskellige former for hovedpine. 

Du kan læse meget mere om vores behandlinger her.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik: