Har du smerter efter operation?
Smerter efter operation er helt naturligt – og det er næsten noget, som man forventer. Man forventer også, at det er noget, som forsvinder igen. Desværre går det ikke altid sådan – for rigtigt mange får kroniske nervesmerter efter en operation.
Man har lagt sig på “operationsbordet” – nervøs inden operationen starter. Bare det nu går godt. Lettelsen er stor, når operationen er vel overstået, og kirurgen fortæller, at alt er gået godt. Men sådan er det desværre ikke altid.
De allerfleste operationer forløber helt efter bogen. Operationen er vel overstået og perioden efter operationen, hvor man regner med at have nogle smerter efter indgrebet, forlængst overstået. Alligevel sidder nogle tilbage måneder, måske endda år efter – og har smerter i nerverne omkring arret.
Man har opgjort, at mellem 10 – 40 % oplever kroniske nervesmerter i en eller anden grad efter kirurgi. På engelsk kalder man nu tilstanden for “surgically induced neuropathic pain” (SNPP).
De fleste har smerter lige efter en operation. De små føle- og smertenerver i området er blevet påvirket af kirurgien, og i selve vævet omkring operationen reagerer kroppen med alarm og inflammation, som er en naturlig start på helingsprocessen. Det er helt almindeligt. Denne type smerter kaldes for nociceptive smerter.
Smerterne fortager sig gradvist i dagene og ugerne efter operationen. De skal behandles med håndkøbsmedicin samt “gigtmedicin” som f.eks. ibuprofen. Efter større operationer, kan det være nødvendigt med morfin eller lignende stoffer i en kort periode. Nociceptive smerter lindres af disse stoffer.
Men for nogen fortager smerterne sig ikke. Sårsmerterne er forsvundet. Men det gør stadig ondt i området omkring arret. Mange oplever også, at de skarpe sårsmerter skifter karakter og efter bliver brændende og stikkende istedet.
Det kan også være, at du har oplevet en periode efter operationen med nedsat eller slet ingen følesans i huden omkring arret. Måske er smerterne endda taget til gradvist samtidigt med, at følesansen langsomt er vendt tilbage i huden omkring arret. Nogle får langsomt smerter i et område, hvor der slet ingen følesans ér – det kan virke helt paradoksalt.
Hvis du har vedvarende kraftige smerter efter en operation, kan noget være galt. Det kan være, at såret er blevet inficeret med bakterier. Derfor er det vigtigt, at du som det første kontakter din læge eller din kirurg, så de kan undersøge dig grundigt.
Men det kan også skyldes nervesmerter efter operation, som beskrevet ovenfor. Det er faktisk langt hyppigere end infektion. Istedet for de første nociceptive sårsmerter har du nu udviklet neuropatiske smerter. Men hvordan går skiftet fra den ene til den anden type smerter til?
Hvad sker der i vores nerver lige efter en operation?
Ved operationer er man nødt til at overskære de små hudnerver. Det er helt normalt. Enten er nerverne så små og forgrenede, at det ikke påvirker følesansen i området. Andre gange kan man i nogle uger til måneder have nedsat eller ophævet følesans i et område af huden, der hvor man er opereret.
Oftest kommer følesansen langsomt igen, i starten som en prikken eller kriblen. Nogle gange har man for altid et lille område med ændret, nedsat eller ingen følesans. Det kommer bl.a an på, om nerveenderne selv kan “finde hinanden igen”, så nervens forløb atter er intakt – eller ej.
En nerve kan også beskadiges under en operation ved, at der kommer tryk eller træk på dem, så nervefibrene klemmes eller knuses – og der kan komme træk på dem, så nervefibrene forstrækkes eller rives over.
I sådanne tilfælde vil der også være et område i nærheden af operationssåret, hvor der er påvirket følesans. Nerven vil ofte komme sig over tid og følesansen gradvist normaliseres, men hvis nerven er blevet for beskadiget er generne vedvarende.
De fleste mennesker kan fint acceptere og leve med et område med ændret eller ingen følesans – men nogle gange opstår der nervesmerter i det område, som den beskadigede nerve forsyner. Hvis en større nerve er ødelagt, kan der opstå en slags “fantomsmerter” i den del af nervens område som ligger “syd for” læsionen.
Når man får nervesmerter efter en operation
På grund af skaderne beskrevet ovenfor får man smerter i arret umiddelbart. Men egentlige kroniske nervesmerter opstår hyppigt mange måneder efter selve operationen.
Nervesmerterne skyldes enten en “fejltransmission” pga skaden på nerven, så den fra skadesstedet vedvarende sender besked til rygmarv og hjerne om, at der er alarm og smerter i området – selvom det ikke er korrekt. I andre tilfælde er problemet en overskåret nerve, som ikke er lykkedes med at finde sin “makker” og vokse sammen igen.
Istedet danner den nøgne, ødelagte nerveende nye små udløbere og små knuder af nervevæv, som ikke fungerer korrekt og som sender smertesignal af sig selv eller ved den mindste påvirkning. Får man smerter af blot almindelig berøring, kan man have udviklet tilstanden allodyni.
Udover de forandringer som foregår ude ved selve de beskadigede nerver, foregår der også en sensibilisering af rygmarven og hjernen, som bliver mere følsom for smerter.
Ny forskning viser, at der kan opstå en art kronisk betændelsestilstand i nervesystemet, når man har kroniske nervesmerter. Man mener, at følsomheden opstår, fordi det beskadigede område bliver ved med at “bombardere” hjernen med smerteimpulser.
Tilsidst opstår der håndgribelige, målbare, forandringer i nervesystemet, både kemisk, strukturelt og derfor også forandringer af selve funktionen i hjernen. Man mener, at ikke kun smertesignalerne ændrer sig, men også vores “oplevelse af smerter”, som er en kombination af komplekse hjernefunktioner og hukommelse.
Disse ændringer i hjernen kan i sidste ende føre endnu mere dårligdom med sig; kognitivt og følelsesmæssigt. Og mange med øget smertefølsomhed i nervesystemet udvikler symptomer som hukommelsesbesvær, nedsat koncentration, søvnbesvær, træthed og nedtrykthed
Nogle er i større risiko end andre
Nærsagt enhver operation kan give kroniske nervesmerter, selv små indgreb, f.eks kosmetiske, som man ikke rigtigt “regner for noget særligt farligt”. Vi har set mennesker her på klinikken, som efter ansigtsløftninger, som var gået kirurgisk perfekt, så fantastiske ud – men i bytte nu havde smerter dag og nat. Så det at lade sig operere skal altid være velovervejet og nødvendigt. I vores optik.
Man har opdaget, at nogle er i større risiko for postoperative smerter end andre. F.eks er den voksnes nervesystem dårligere til at håndtere forandringer og voksne udvikler nemmere kroniske smerter end børn. Det har også vist sig, at nogle af vores nerver er mere sarte og udsatte, hvis man opereres i lysken, på brystkasse, i ryggen og omkring iskiasnerven. Vores trigeminusnerve i ansigtet er også ekstraordinært følsom.
Der er også en arvelig komponent og man har isoleret gener, som gør nogle mennesker mere udsatte for at få nervesmerter. Den risikofaktor, som dog har vist at have absolut størst indflydelse, er forudbestående smerter.
Mennesker, som inden en operation har smerter (det behøver ikke nødvendigvis at være smerter fra samme område som man skal opereres i) er således i størst risiko for kroniske nervesmerter efter en operation. Man mener, at det skyldes at disse mennesker i forvejen har fået en smerte-sensibiliseret hjerne. Så, smerter avler smerte, det er virkeligt uretfærdigt, men ren biologi.
Tjekliste for mulige nervesmerter efter operation :
- Smerter efter operation, som stadig er tilstede mere end 2-3 måneder efter operationen
- Smerter som opstår i området, hvor du er opereret efter uger til måneder uden smerter
- Smerter som ændrer karakter undervejs i forløbet
- Brændende, sviende, stikkende, jagende, konstante af vekslende intensitet
- Forstyrrelser af følesansen i samme område som smerten. Enten nedsat følesans, eller øget følesans, så berøring føles ubehagelig eller ligefrem smertfuld
- Du er undersøgt og der er ikke infektion eller andre ting galt omkring arret
Behandling af nervesmerter
Nervesmerter efter en operation skal behandles som nervesmerter opstået på anden vis end ved en operation – f.eks. nervesmerter efter traumer og medicinske sygdomme. Primært med medicin målrettet nervesmerter. Der findes også bedøvende plastre, som man kan sætte på området, hvis det ikke er for stort. Er smerterne meget lokaliserede kan lokal botulinum toxin A behandling være relevant, da studier har vist, at botulinum kan hæmme smertesignaler.
Meget genstridige nervesmerter kan i visse tilfælde behandles kirurgisk.
Links til yderligere information og kilder :
Fyldig artikel om SNPP (engelsk):