Nervesmerter “Jeg har smerter i en ødelagt nerve”

Har du nervesmerter ?

Nervesmerter – også kaldet neuropatiske smerter –  opstår, når de smerteførende nerver i kroppen blevet aktiveret, uden at der er fare på færde.

Smerter er et naturligt faresignal

Alle vores almindelige følenerver fører også smertetråde som en del af vores naturlige alarmsystem mellem hjernen og resten af kroppen.

Via smertetrådene kan “fare” kommunikeres effektivt fra for eksempel en fod, som træder på noget skarpt og op til hjernen. Signalet får hjernen til at aktiverer musklerne i foden, så den fjernes fra det, som gør ondt.

Når man har fået nervesmerter, er noget gået galt i det naturlig system, og nerven begynder at sende smertesignal til hjernen uden nogen god grund. Smerterne kan komme i anfald af intense smerter eller være mere konstante.

Hvordan føles nervesmerter

Nervesmerter adskiller sig fra andre typer af smerter ved at være meget intense, ofte brændende, sviende, stikkende eller som elektriske stød. Smerten er lokaliseret til et specifikt område svarende til den eller de nerver, som er påvirkede. Klassiske eksempler er nervesmerter ud i arme og ben pga. sygdomme i ryggen. Men nervesmerter kan sidde alle steder – i baghovedet, ansigtet, hænder, fødder eller som et smertende bånd omkring brystkasse eller i lysken.

Nervesmerter kan ramme overalt på kroppen

Nervesmerter kan have mange årsager. De kan opstå på grund af direkte beskadigelse af nerven f.eks. efter en ulykke, en operation eller fordi nerven er i klemme et snærvert sted, f.eks i ryggen eller mellem muskler.

Også medicinske sygdomme, som sukkersyge, sclerose og gigtsygdomme, kan give kroniske nervesmerter – fordi nervens “miljø” forandres. En sjælden form for nervesmerter opstår i hjernen efter f.eks en blodprop. Disse smerter kan sidde i et stort område, f.eks et hel arm eller i nogle tilfælde den ene halvside af kroppen.

De andre dele af nerven kan også værre ødelagte

Vores nerver fører mange forskellige sanser i samme nervebundt; smerte, almindelig følesans, temperatursans og evnen til at mærke vibrationer. Nerverne signalerer også, hvordan din krop er orienteret i forhold til omgivelserne.

Hos mange med nervesmerter bliver også andre dele af nervens funktion forstyrret. Følesansen i området med smerter kan være nedsat, huden kan føles kold eller varm uden at være det. Hos nogen bliver huden over nerven også forstyrret. Den ændrer udseende, farve og bliver hyperfølsom, så almindelige berøringer eller blot det at bære tøj på kroppen føles som smerter. Denne tilstand kaldes allodyni.

Faktisk kan hele nervesystemet kan også komme i en tilstand, hvor følenerverne og endda hjernen bliver hyperfølsom for smerte. Denne tilstand kaldes sensibilisering.

Hvem er du?

Mennesker med nervesmerter i vores klinik vil typisk have et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, neurologer og andre speciallæger.

Mange har fået foretaget en scanning af hjernen eller andre relevante områder af kroppen. Scanningen har ikke kunnet påvise en anden årsag til smerterne.

Du vil sikkert have prøvet mange forskellige slags medicin. På trods af heraf har du stadig rigtigt mange dage med smerter – og måske bivirkninger til din medicin.

På Neurokirurgisk Smerteklinik er vi specialister i nervesystemets opbygning og funktion og i behandling af nervesmerter, uanset hvor på kroppen din nervesmerter sidder.


Hvad kan vi gøre for dig

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose. Om det drejer sig om nervesmerter eller en anden type smerter. Og hvad den bagvedliggende årsag til dine smerter èr. Vi undersøger dit nervesystem. Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig.

Nervesmerter skal behandles forskelligt fra person til person. Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først. Vi anvender også diagnostiske nerve-injektioner som en del af behandlingen. Med disse “slukker” vi for den relevante nerve for at sikre at diagnosen er korrekt. Slukker smerter sammen med nerven, er diagnosen stillet.

Kronisk neuropatiske smerter kan være vanskelige at lindre. I tilfælde hvor ingen anden behandling har givet lindring,  kan et nerve-implantat indopereret lokalt tæt på den beskadigede nerve være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden tæt på nerven og tilsluttes en “pacemaker”. En mild strøm fra elektroden “jammer” da nervesmerten.

Du kan læse mere meget om vores behandlinger her.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik: