Hvad er kroniske smerter egentligt ?

Kroniske smerter er en vedvarende smertefølelse, der enten er konstant eller som vender hyppigt tilbage. Smerter er kroniske hvis de har varet ved i 6 måneder.

Smerte er som udgangspunkt en naturlig mekanisme, som vi er udstyret med. Den er et faresignal, som kan udløses overalt i kroppen. Smerte er ment som en hjælp til at lære at undgå farlige situationer og holde øje med kroppens tilstand.

Alle kroppens følenerver samles i rygmarven og løber mod hjernen. I hjernen modtages og analyseres signalet. Med impulser fortæller følenerven hjernen, at noget gør ondt, og derved får du smerteoplevelsen.

Hjernen i sig selv har ingen smertenerver, og den kan derfor ikke gøre ondt, men hinder omkring hjernen, kraniet og musklerne udenpå kraniet kan føle smerte, da kaldes smerterne for hovedpine.

Når man har smerter eller hovedpine kan det også være et faresignal om sygdom. Derfor skal mennesker med nytilkomne smerter og med kroniske smerter altid undersøges meget grundigt, så man ikke overser en alvorlig sygdom som årsag til smerterne.

I de fleste tilfælde skyldes kroniske smerter og kronisk hovedpine dog ikke alvorlig sygdom.

Oftest skyldes det lokal påvirkning af smertenerverne. Hvis smerterne skyldes slid feks i ryggen eller i led, kan smertetrådene danne nye udløbere, som sender uhensigtsmæssige smertesignaler. I andre tilfælde kan kroniske smerter skyldes, at en nerve er beskadiget eller den er kommet i klemme. Medicinske sygdomme som sukkersyge eller gigt kan påvirke nervens “miljø” og derved generere smerte.

Forbundet netværk

Smerterne kan sidde lokalt, for eksempel i nakken, men da nervesystemet er et tæt forbundet netværk af nervetråde, kan du opleve at få smerter andre steder i kroppen, end det område, der reelt udløser smerten.

Hele nervesystemet kan også komme i en tilstand, hvor følenerverne og endda hjernen bliver kronisk særlig følsom for smerte. Det kaldes for sensibilisering. Smerter er således ikke en simpel tilstand.

Smerterne kan være intense og medføre mange sygedage og forringet livskvalitet. Når man har kroniske smerter, er det derfor vitalt, at man bliver ordentligt udredt. Det er vitalt at få lokaliseret årsagen til de kroniske smerter – kun derved kan man starte den rette behandling.