Nervebetændelse og polyneuropati – hvad er det?
Tusindevis af danskere har smerter og føleforstyrrelser pga. nervebetændelse – hyppigst i fødder, ben og hænder, men man kan få nervebetændelse overalt på kroppen.
Med nervebetændelse oplever man brændende, jagende, sviende smerter og forstyrrelse af følesansen, som ofte starter i det små og som gradvist tager til både i intensitet og udbredning på kroppen.
Huden kan føles bedøvet, hævet eller sovende, snurrende og prikkende.
Et særligt karakteristika er, at det hyppigt starter i hænderne eller fødderne, hvorfra det udvikler sig til at involvere andre dele af kroppen – ofte længere op i arme og ben.
Smerterne og føleforstyrrelserne “kryber” langsomt fra “periferien” og tættere ind mod kroppen.
Hvad er nervebetændelse – og hvad skyldes det
Nervebetændelse, også kaldet for neuropati, opstår, når en skade eller sygdomme påvirker de nerver, som ligger udenfor hjernen og rygmarven.
Det kan opstå i flere nerver på èn gang og kaldes da polyneuropati (poly- er græsk og betyder flere eller mange). Symptomerne er da ofte både på højre og venstre side, for eksempel symmetrisk i begge fødder og ben.
Årsagerne til polyneuropati er mange. Mennesker med sukkersyge er den største gruppe. Det forhøjede sukker-niveau i blodet ødelægger de små blodkar til nerverne, ofte i fødderne. Men også bindevævssygdomme, fejlernæring for eksempel B12 vitamin-mangel, nogen former for medicin eller langvarigt for højt alkoholforbrug kan give nervebetændelse.
Mennsker, som skal igennem et forløb med kemoterapi, udvikler ofte nervebetændelse under eller efter kemokuren.
En særlig type angriber de specielle fedtceller, som ligger beskyttende omkring og isolerer vores nerver. Den kan opstå i vores eget immunsystem, som ved en fejl angriber fedtcellerne, det hedder en auto-immun nervebetændelse (auto – er græsk og betyder “selv”) . Den mest kendte autoimmune nervebetændelse er Guillain- barrè syndrom.
Sidder generne kun i èn nerve, skyldes det oftere lokal påvirkning af nerven, f.eks at en nerve er i klemme, som det ses ved karpaltunnelsyndrom, hvor man får føleforstyrrelse i hånden. Da kan generne ofte lindres ved en operation i håndleddet, hvor trykket på nerven lettes.
Nervebetændelse vs. nervesmerter
Når man har nervebetændelse, har man ofte ledsagende nervesmerter. Men nervebetændelse adskiller sig fra andre sygdomme med nervesmerter ved, at der, udover de brændende smerter og føleforstyrrelser, kan være påvirkning af selve muskelkraften f.eks i benene, som blive trætte, tunge og svage. Nogen får vanskeligheder med at udføre kontrollerede bevægelser.
Nervebetændelse kan således både påvirke vores følenerver, motoriske nerver til musklerne og sjældnere nerverne i det autonome nervesystem. Det autonome nervesystem har vi ingen indflydelse på med viljens kraft, det styrer bl.a vores fordøjelse og hjerterytme.

Hvis sygdommen eller påvirkningen stoppes i tide, kan nerven, eller fedtcellerne som beskytter nerven, nogle gange komme sig, og symptomerne bedres. Men ødelægges nerven, er symptomerne permanente. Derfor er det rigtigt vigtigt, at finde årsagen til nervebetændelsen, så den bagvedliggende sygdom kan behandles.
Har du mistanke om, at du lider af nervebetændelse, er det derfor meget vigtigt, at blive undersøgt af en specialist.
De ledsagende nervesmerter eller intense føleforstyrrelser ved nervebetændelse kan behandles på samme måde som andre neuropatiske smerter. Med medicin, plastrer som bedøver huden, med botulinum toxin eller og i tilfælde af manglende effekt med smertekirurgi.
Links til yderligere information og kilder :
Artikel om botox-behandling af nervebetændelse pga. sukkersyge (engelsk)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999594/
Artikel om kronisk nervebetændelse (engelsk)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756033/