Skip to content
Menu
Menu
København/Aarhus
Ventetid for nye patienter: Juli

Har du smerter i huden ? Brændende, sviende, stikkende smerter

Vi tænker sjældent over det, men huden er vores allerstørste organ. Med en lang række livsvigtige funktioner, bl.a beskyttelse, varmeisolering, væskeregulering, lagerfunktion (fedt), vitamin D produktion, regulering af kroppens indre miljø og sansning af det ydre miljø – dvs. vores følesans.

Smertesansen er en del af hudens beredskab og derfor kan kroniske smerter i huden opstå af ydre påvirkninger, hudsygdomme eller ved sygdomme i nervesystemet. På neurokirurgisk smerteklinik er vi specialister i nervesmerter i huden pga. sygdomme i nervesystemet.

Smerter er et naturligt faresignal

Alle vores almindelige følenerver fører også smertetråde som en del af vores naturlige alarmsystem mellem hjernen og resten af kroppen.

Kæbesmerter

Via smertetrådene kan “fare” kommunikeres effektivt fra for eksempel en fod, som træder på noget skarpt og op til hjernen. Signalet får hjernen til at aktivere musklerne i foden, så den fjernes fra det, som gør ondt.

Hvordan føles nervesmerter i huden?

Nervesmerter i huden adskiller sig fra andre typer af smerter ved at være meget intense, ofte brændende, sviende, stikkende eller som elektriske stød. Smerten er lokaliseret til et specifikt område svarende til den eller de nerver, som er påvirkede. Smerterne kan komme i anfald af intense smerter eller være konstante.

En særlig form for smerter i huden er allodyni, hvor man får sviende, brændende smerter ved let berøring, for eksempel blot berøring af tøjet på kroppen eller når huden stryges. Smerter udløses således af påvirkninger, som ikke medfører smerter hos raske.

Ledsagende smerter i huden vil mange opleve andre ændringer af huden i samme område som smerterne; det kan være hudens temperatur, farve, behåring eller selve følesansen.

Nogle kan opleve huden hæver op flere gange dagligt uden nogen grund. Dette er særligt for tilstanden refleksdystrofi.

Hvorfor har jeg smerter i huden?

Når man har fået nervesmerter i huden, er noget gået galt i det naturlige nervesystem. Nerveenderne i huden kan begynde at sende smertesignal til hjernen uden nogen god grund. Men smerter i huden kan også have specifikke årsager.

De kan opstå på grund af direkte beskadigelse af nerven f.eks. efter en ulykke. Nogen får nervesmerter efter operationer, også efter ganske banale operationer, som små kosmetiske indgreb. Det skyldes, at man ved operationer ikke kan undgå at skære små følenerver over.

Oftest sker der intet herved, da nerveender kan vokse sammen igen eller man får blot et område, hvor følesansen mangler. Men ind imellem bliver nerven ødelagt og begynder at sende et konstant smertesignal fra området.

Også medicinske sygdomme, som sukkersyge, sclerose og gigtsygdomme, kan give kroniske nervesmerter – fordi sygdommene ødelægger nervens “miljø”. Efter infektioner med herpes virus, for eksempel efter helvedesild (herpes zooster), får mange vedvarende, sviende smerter i huden, der hvor udslettet sad.

Det er vigtigt af finde årsagen, hvis du har ondt i huden, i det tilfælde at smerterne skyldes en sygdom der kan eller skal behandles.

Hvem er du?

Mennesker med nervesmerter i huden i vores klinik vil typisk have et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, hudlæger, neurolog og andre speciallæger.

Du vil sikkert have prøvet mange forskellige slags medicin. På trods heraf har du stadig rigtigt mange dage med smerter – og måske bivirkninger af din medicin.

På Neurokirurgisk Smerteklinik er vi specialister i nervesystemets opbygning og funktion og i behandling af nervesmerter i din hud, uanset hvor på kroppen de sidder.

Hvad kan vi gøre for dig…

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose, dvs. få en forståelse for hvad den bagvedliggende årsag til dine smerter èr.

Vi undersøger dit nervesystem og din hud, herunder de mange forskellige typer nerveender og følesans. Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. 

Nervesmerter skal behandles forskelligt fra person til person. Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først. 

Vi anvender også diagnostiske nerve-injektioner som en del af behandlingen. Med disse kan vi “slukke” for signalet i den relevante nerve til den del af huden som du har ondt i, for at sikre at diagnosen er korrekt.

Nye videnskabelige studier har vist, at botulinum toxin, populært kaldet botox, kan lindre smerter i huden ved en række tilstande; særligt ved hudsmerter pga. sukkersyge, efter infektion, efter traume – eller omkring et operationsar

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Neurokirurgisk Smerteklinik er eneste private smerteklinik med ekspertise indenfor behandling af nervesmerter med botox.

I tilfælde hvor ingen anden behandling har givet lindring,  kan et nerve-implantat indopereret lokalt i hudområdet med smerter være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden tæt på nerven og tilsluttes en “pacemaker”. En mild strøm fra elektroden “jammer” da nervesmerten.

Du kan læse meget mere om vores behandlinger her.

Du kan læse mere om botulinum for smerter i huden her (engelsk).