Trigeminus-Neuralgi

Trigeminus-Neuralgi  er en ubehagelig sygdom med anfald af stærke ansigtssmerter til en eller flere af ansigtets følenerver. Ingen kender årsagen til sygdommens opståen. Trigeminus Neuralgi-smerterne sidder ofte i den ene side af ansigtet, og da ansigtets smertenerver løber i 3 store grene – èn til underkæben, èn til overkæben/under øjet og èn til panden/over øjet, vil man ofte kunne lokalisere den eller de berørte nerver meget præcist.

Hos de fleste er med Trigeminusneuralgi en daglig gene, men der kan også være perioder, hvor det er særligt slemt og perioder, hvor smerterne næsten er væk. 

Hvis smerterne sidder i de nederste dele af ansigtet, kan det gøre ondt at tale, synke, spise eller hvis vinden udendørs blæser mod huden. Nogen kan have besvær med at barbere sig eller børste tænder – eller have ondt i øjnene.

Andre former for kroniske ansigtssmerter – kan opstå i ansigtets følenerver efter slag mod hovedet, efter operationer, tandbehandlinger eller  pga. sygdomme til bihulerne. Man kan også have smerter til ansigt og kæber, for eksempel på grund af spændinger i de store tyggemuskler eller fordi man skærer tænder

Smerter af andre årsager end den klassiske trigeminus neuralgi, kan ligne disse smerter, men ofte er andre former for ansigtssmerter mere konstante end anfaldsvise og kan være lokaliseret til nerver i begge sider af ansigtet. 

Patienterne i vores klinik vil typisk have et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge, neurologer, øjenlæger, ørelæger eller tandlæger.

Mange har fået foretaget en scanning af hjernen og ansigtets skelet, som ikke kan påvise en anden årsag til smerterne.

Du vil sikkert have prøvet mange forskellige slags medicin. På trods af heraf har du stadig rigtigt mange dage med ansigtssmerter hver måned – og måske mange bivirkninger til den medicin, som du er nødt til at tage.

På Neurokirurgisk Smerteklinik har vi specialiseret os i kirurgisk behandling af kroniske ansigtssmerter.

Hvad kan vi gøre for dig…

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose – hvad skyldes dine ansigtssmerter.

Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet, ser vi billederne igennem. Vi vil også undersøge dine kranium og dit nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig – herunder kirurgisk smertebehandling.

Ansigtssmerter skal alle behandles forskelligt afhængigt af årsagen til smerterne. Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først.

Mange former for smerter til ansigtet kan faktisk behandles effektivt ad kirurgisk vej. Vi anvender nerve-injektioner som en del af behandlingen. 

Kæbesmerter og andre smertende muskelkramper i ansigtet kan også i visse tilfælde lindres af små botox injektioner i musklen. Sundhedsstyrelsen har besluttet at botox behandling for smerter skal foretages af en speciallæge i neurofag med ekspertise i smertetilstande og ikke må foretages en kosmetisk klinik.

Nogle smerter til ansigtet kan behandles med et mindre indgreb, i lokalbedøvelse, rhizolyse, Efter små præcise læsioner i følenerven, kan nerven ikke kan lede smerter, og beskeden om smerte derfor ikke når frem til hjernen.

På den måde føles smerter mindre intens eller slet ikke. Et rhizolyse giver lindring i vanligvis 12–18 måneder. Indgrebet gentages da efter behov.

Hvis smerterne er “neuropatiske” og særligt vanskelige af lindre, kan et nerve-implantat være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden og tilsluttes en “pacemaker”, der giver vedvarende lindring af smerterne.

Enkelte særlige sygdomme skal behandles med større neurokirurgiske indgreb – da kan vi hjælpe med at henvise dig til den rette afdeling på Universitetshospital.

Du kan læse mere meget om vores behandlinger her.

Mere information:

Relevante foreninger for patienter med ansigtssmerter :

Hovedpineforeningen

Trigeminus foreningen

Har du spørgsmål vedrørende vores behandlinger, er du velkommen til at ringe på
70 605 105