De 4 hovedpinetyper

Alle sygdomme inddeles efter diagnose i et international anerkendt klassifikationssystem. Det hedder IDC10, og det er udarbejdet af WHO (World Health Organisation).

For diagnosen “hovedpine” opdeler man yderligere i forskellige undergrupper. I den seneste udgave af IDC10 findes der ikke mindre end 300 forskellige hovedpinediagnoser inden for hovedpine, fordelt på 4 hovedpinetyper. Så der er god grund til at få stillet den rette hovedpinediagnose.

Helt overordnet kan hovedpine generelt inddeles i 4 hovedpinetyper:

  1. Spændingshovedpine
  2. Migræne
  3. TACs (Trigeminal autonomic cephaligias)
  4. Sekundær hovedpine.

Faktisk er der en yderligere gruppe , som kaldes for “andre primære hovedpineformer”. Den dækker over mere specielle hovedpine former så som Stabbing headache, træningsudløst hovedpine og kuldeudløst hovedpine

Spændingshovedpine er den langt hyppigste hovedpineform. Den kan både være anfaldsvis eller mere kronisk i sin form. Oftest sidder spændingshovedpine i baghovedet eller i panden, vanligvis i begge sider samtidig. Spændingshovedpine har ikke nogle klassiske ledsagesymptomer, men når hovedpinen er værst, kan man føle lysskyhed og kvalme sammen med hovedpinen samt udtalt træthed. Spændingshovedpine tiltager ofte i løbet af dagen. De fleste har sammen med hovedpinen fornemmelse af spændinger i nakke og skuldre, men man kan godt have spændingshovedpine uden spændinger.

Migræne og TACs har særligt karakteristiske symptomer. Begge hovedpineformer er også anfaldsvise, og den rette diagnose kan være vanskelig at stille, da tilstandene kan minde om hinanden.

TACs dækker over en række mere sjældne hovedpineformer som for eksempel Hortons hovedpine (klyngehovedpine). Disse er ofte særligt intense hovedpiner, ofte lokaliseret til den ene side af hovedet, og altid ledsaget af ganske særlige symptomer, som for eksempel tåreflåd eller hævelse af det ene øje.

Migræne er også ofte halvsidig, men adskiller sig fra TACs ved, at anfaldet af hovedpinen varer længere og de ledsagende symptomer er anderledes så som kvalme, lys- og lydfølsomhed og almen utilpashed. Migræne adskiller sig fra alle de øvrige hovedpineformer ved at kunne være forudgået af en “aura”, som opstår op mod 1/2 time inden selve hovedpinen. En aura kan for eksempel være talebesvær, synsforstyrrelser eller lammelser.

Allervigtigst er det altid at udelukke, at hovedpinen kan skyldes noget andet – det vil sige at  udelukke sekundær hovedpine. Sekundær hovedpine betyder, at man fejler noget andet som udløser hovedpinen. Det kan for eksempel være medicinoverforbrug, bihulebetændelse, kulde, tandpine, infektion eller andet.

Sekundær hovepine kan også være udløst af mere alvorlige årsager som hjerneblødninger og hjernesvulster samt meningitis. Disse har dog så karakteristiske symptomer, at det ofte kan udelukkes hos en “almindelig” hovedpinepatient.

De 4 hovedpinetyper er blot den helt overordnede inddeling. Vi skriver mere om mange andre hovedpineformer her på bloggen. Med over 300 forskellige diagnoser er hovedpine et specialist-område, og derfor er det vigtigt, at man bliver udredt hos en hovedpine-specialist.