Skip to content
Menu
Menu
København/Aarhus
Ventetid for nye patienter: Juli

Spændingshovedpine Pressende, trykkende hovedpine i det daglige

Spændingshovedpine

Hundrede-tusindevis af danskere lider af spændingshovedpine. Spændingshovedpine er trykkende, pressende hovedpine som hyppigt sidder i baghovedet eller panden på begge sider – dette i modsætning til migræne som ofte sidder i den ene side af hovedet.

En særlig form for hovedpine stråler fra nakken op i baghovedet, og som ofte forveksles med spændingshovedpine, er cervikogen hovedpine, som kommer fra nakkenerverne.

Den typiske spændingshovedpine

Spændingshovedpinen kan sidde til panden, til baghovedet eller føles som en hjelm eller et “spændebånd” omkring hele kraniet. Nogle kan føle, at det presser ned bag øjnene eller at hovedet føles tungt og “svært at holde”. 

De fleste mennesker med spændingshovedpine har ikke ondt konstant, men smerterne kommer og går og er af vekslende intensitet. Der er ofte daglig hovedpine.

Spændinghoved føles som at have styrthjem på hovedet

Hos nogen er hovedpinen værst om morgenen og man vågner med en fornemmelse af at have ligget forkert og ikke være udhvilet. Hos andre opstår den gradvist i løbet af dagen med dagens belastninger, og hos mange er der besvær med at sove igennem om natten og finde en god sovestilling med nakken. 

Når spændingshovedpinen er værst, kan den være ligeså intens som en migræne og man kan også blive forkvalmet, svimmel og lysfølsom.

Spændingshovedpine er ikke bare på grund af spændinger

Der kan samtidigt være besvær med myoser i nakken, men spændingshovedpine kan man sagtens have uden at have muskelspændinger i nakken, så på den måde er navnet lidt misvisende.

Studier har vist, ved samtidig  EMG måling af spændingen i musklerne på kraniet og i nakken, at spændingen i musklerne ikke nødvendigvis er forøget hos mennesker med kronisk spændingshovedpine.

Hovedpinen kan godt være udløst i sin tid af muskelspændinger, men af en eller anden grund fortsætter hovedpinen, selv om spændingerne forsvinder igen.

Man mener, at den kroniske hovedpine da udgår fra hjernen selv – man kan sige “at hovedpine-termostaten” i hjernen har indstillet sig forkert.

Man kan også have spændingshovedpine af andre årsager, for eksempel efter en ulykke med slag mod hovedet eller vrid i nakken. Spændingshovedpiner som primært sidder i tindingerne og panden kan stamme fra spændinger i kæbemusklerne eller tænderskæren.

Sensibilisering af trigeminuskernen ved hovedpinesygdomme
Spændingshovedpine kan ramme alle

Trods intens forskning kender man endnu ikke årsagen. Man forestiller sig, at følenerverne, som fører både almindelig følesans og smerter, bliver hyper-følsomme. De bliver “sensibiliserede”. 

Smerterne kan opstå i de 4 store følenerver øverst i nakken, som fra nakken løber op i baghovedet – eller i de tilsvarende nerver på forsiden af kraniet i panden.

Både nerverne på baghovedet og i panden har alle relation til trigeminuskernen inde i hjernen. Man mener, at trigeminuskernen er involveret i tilstanden af sensibilisering ved de fleste hovedpiner, både spændingshovedpine, migræne og andre former for hovedpine.

Kraniet er på ydersiden dækket af en række flade muskler. Spændinger i disse menes også at kunne udløse spændingshovedpine. Men på samme vis som med nakkens muskler, kan spændingen i disse muskler også være helt normal, selvom man har spændingshovedpine.

Hvem er du?

Hovedpinen er så hyppig, at du på hovedpinedage ikke kan passe dit arbejde, studierne eller være sammen med din familie eller venner. Sygdommen forstyrrer din hverdag og nedsætter din livskvalitet.

Hovedpinepatienter i vores klinik har typisk et langt forløb bag sig med undersøgelser hos egen læge og behandling af hovedpinen ved neurolog. De har ofte fået foretaget en MR scanning af hjernen, som ikke kan vise en årsag til hovedpinen.

Du har sikkert prøvet mange forskellige slags smertestillende medicin. Mange har forsøgt manuelle behandlinger hos fysioterapeut, kiropraktorer o. lign. 

Hvad kan vi gøre for dig…

På Neurokirurgisk Smerteklinik har vi specialiseret os i hovedpinebehandling.

Ved den 1. konsultation på Neurokirurgisk Smerteklinik vil vi først og fremmest sikre os, at du har fået stillet den rigtige diagnose, dvs. hvilken type hovedpine du har. Vi vil sikre os at du ikke fejler noget alvorligt, som kræver flere undersøgelser.

Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet, ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge dit kranium, din ryg, nakke og dit nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. Hovedpine skal behandles forskelligt afhængigt af typen og årsagen til smerterne. Du bør under hele forløbet føre hovedpinekalender, så vi sammen kan evaluere effekten af behandlingen.

Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først. Der er både medicin, som kan forebygge hovedpinen, og medicin, som virker bedst ved anfald af stærk hovedpine.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Vi kan også anvende GON-blokader som en del af behandlingen. Blokaderne  kan have effekt på hovedpiner, som stammer fra nakken, hovedpine som sidder i nerverne og på anfaldsvis stærk hovedpine. I nogle tilfælde vil det være relevant at benytte botulinum toxin i behandlingen.

Du kan læse meget mere om vores behandlinger her.