Kroniske smerter i lænden og ryg “Daglige smerter til lænden, kan stråle ud i baller og ben”

Kroniske lændesmerter – rygsmerter 

Kroniske lændesmerter og rygsmerter skyldes oftest slidtage i lænden – den del af ryggen, som belastes mest gennem livet. Derfor får rigtigt mange mennesker smerter i lænden med alderen. Smerterne kan starte allerede i 30 års alderen.

Hvad skyldes rygsmerter

Ofte skyldes lændesmerterne aldersforandringer i de små led – facetleddene. Facetleddene sidder på hver side af “torntappen”. Torntappene er den række knoglefremspring, som man kan mærke langs midten af ryggen lige under huden. Selve facetleddene kan man vanligvis ikke mærke gennem huden. Det er primært facetleddene som styrer hvor meget bevægelse man har i selv rygsøjlen og der er gennem livet stor belastning af facetleddene. Med tiden bliver ledfladerne ujævne og små følenerven i leddene påvirkes. De sender uhensigtsmæssige impulser og begynder at lave små ekstra nerveudløbere som generere yderligere smerte. Der kan også opstå en påvirkning af nervetråde i relation til discus der sidder som en stødpude mellem hvirvlerne.

Rygsmerter

Mange får også ondt i bækkenes store led på hver side af korsbenet, over den nederste del af lænden. Disse smerter tolkes ofte som smerter nederst i lænden – og mange patienter har gået i årevis til behandlinger af lænden førend det konstateres at smerterne udgår en tand længere nede, fra korsbensleddene. Ofte stråler disse smerter ud i balle muskulaturen og ned i baglårene.

Hvem er du?

Har man rygsmerter, vil man ofte have et forløb bag sig med gener i flere år.

Du vil typisk have været igennem en række undersøgelser hos egen læge, neurologer, måske gigtspecialister samt behandlingsforløb hos fysioterapeut eller kiropraktor.

Du har helt sikkert fået foretaget en MR scanning af ryggen. Scanningen vil ofte vise aldersforandringer og slid, men ikke nogen alvorlige sygdomme. Herunder vil din scanning ikke vise noget, som man kan operere dig for.

Det smertestillende medicin, som du tager enten dagligt eller når du har særligt slemme smerter, lindrer ikke nok. Måske får du bivirkninger til medicinen.

På Neurokirurgisk Smerteklinik har vi specialiseret os i behandling af kroniske rygsmerter.

Læs mere om vores behandlinger for lændesmerter :
Hvad kan vi gøre for dig…

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose – hvad skyldes dine rygsmerter. Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge din ryg, nerverne fra ryggen og dit øvrige nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. Rygsmerter skal behandles forskelligt afhængigt af årsagen til smerterne og symptomerne. Ofte vil der være en række effektive smertestillende præparater, som bør afprøves først.

Vi anvender nerve-injektioner som en del af behandlingen. Nerve-injektioner har effekt på smerter lokalt.

Smerter fra ryggens facetled og leddene langs korsbenet, kan behandles med et mindre indgreb, rhizolyse.

Sådan kommer du i behandling på Neurokirurgisk Smerteklinik:

Ved behandlingen påvirkes nerverne som fører smerter fra leddet. I lokalbedøvelse lammes nerven direkte med en lille opvarmet nålespids. Et rhizolyse indgreb giver lindring i vanligvis 12–18 måneder. Indgrebet gentages da efter behov.

Strålesmerter i benene efter diskusprolaps og operationer i lænden kan være særligt vanskelige at lindre. Da kan et nerve-implantat indopereret lokalt på benet eller over lænden være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden og tilsluttes en “pacemaker”, der giver vedvarende lindring af smerterne.

Du kan læse mere meget om vores behandlinger her.