Skip to content
Menu
Menu
København/Aarhus
Ventetid for nye patienter: August

Kroniske smerter i lænden og ryg “Smerter i lænden kan stråle ned i baller og ben”

Kroniske lændesmerter – rygsmerter 

Kroniske lændesmerter og rygsmerter skyldes oftest slidtage i lænden – den del af ryggen, som belastes mest gennem livet. Derfor får rigtigt mange mennesker smerter i lænden med alderen. Smerterne kan starte allerede i 30 års alderen.

Hvad skyldes rygsmerter

Ofte skyldes lændesmerterne aldersforandringer i de små led – facetleddene. Facetleddene sidder på hver side af “torntappen”.

Torntappene er den række knoglefremspring, som man kan mærke langs midten af ryggen lige under huden. Selve facetleddene kan man vanligvis ikke mærke gennem huden.

Det er primært facetleddene, som styrer hvor meget bevægelse man har i selve rygsøjlen og der er gennem livet stor belastning af facetleddene.

Med tiden bliver ledfladerne ujævne og små følenerver i leddene påvirkes. De sender uhensigtsmæssige impulser og begynder at lave små ekstra nerveudløbere som genererer yderligere smerte. 

Der kan også opstå en påvirkning af nervetråde til discus, der sidder som en stødpude mellem hvirvlerne.

Rygsmerter

Mange får også ondt i bækkenets store led på hver side af korsbenet, over den nederste del af lænden.

Disse smerter tolkes ofte som smerter nederst i lænden og mange går i årevis til behandlinger af lænden, førend det konstateres, at smerterne udgår en tand længere nede, fra korsbensleddene.

Ofte stråler disse smerter ud i balle muskulaturen og ned i baglårene.

Hvem er du?

Har man rygsmerter, vil man ofte have et forløb bag sig med gener i flere år.

Du vil typisk have været igennem en række undersøgelser hos egen læge, behandling ved neurolog, måske gigtspecialister samt været i behandlingsforløb hos fysioterapeut eller kiropraktor.

Du har måske fået foretaget en MR scanning af ryggen. Scanningen vil ofte vise aldersforandringer og slid, men ikke nogen alvorlige sygdomme. Herunder vil din scanning ikke vise noget, som man kan operere dig for.

Det smertestillende medicin, som du tager enten dagligt, eller når du har særligt slemme smerter, lindrer ikke nok. Måske får du bivirkninger af medicinen.

På Neurokirurgisk Smerteklinik har vi specialiseret os i behandling af kroniske rygsmerter.

Læs mere om vores behandlinger for lændesmerter :
Hvad kan vi gøre for dig…

Ved den 1. konsultation på neurokirurgisk smerteklinik vil vi først og fremmest sikre, at du har fået stillet den rigtige diagnose – hvad skyldes dine rygsmerter. Hvis du er blevet scannet eller røntgenfotograferet, ser vi gerne billederne igennem. Vi vil også undersøge din ryg, nerverne fra ryggen og dit øvrige nervesystem.

Herefter vil vi lave en behandlingsplan for dig. Rygsmerter skal behandles forskelligt afhængigt af årsagen til smerterne og symptomerne. Ofte vil der være en række effektive, smertestillende præparater, som bør afprøves først.

Vi anvender nerve-injektioner som en del af diagnostikken og behandlingen. 

Smerter fra ryggens facetled og leddene langs korsbenet, kan søges behandlet med facetledsblokade.

Lokale nervesmerter er man i udlandet begyndt at behandle med botulinum toxin injektioner. Botulinum har vist sig via flere forskellige mekanismer at være lokalt smertelindrede.

Strålesmerter i benene efter diskusprolaps og operationer i lænden kan være særligt vanskelige at lindre. Da kan et nerve-implantat, indopereret lokalt på benet, over lænden eller inde ved rygmarven være en mulighed. Det består af en lille elektrode, der implanteres under huden og tilsluttes en “pacemaker”, der giver vedvarende lindring af smerterne.

Du kan læse meget mere om vores behandlinger her.